|

Samlingspartiets skuggbudget: Sänkta skatter och miljardkapital till högskolor och järnvägar

Samlingspartiets ordförande Petteri Orpo säger att enda sättet att finansiera vården för en åldrande befolkning är att öka sysselsättningen. Zoom
Foto: Emmi Korhonen/Lehtikuva

Samlingspartiets ordförande Petteri Orpo säger att enda sättet att finansiera vården för en åldrande befolkning är att öka sysselsättningen.

Samlingspartiet vill stoppa höjningen av bränsleskatten och stegvis slopa bilskatten. Partiet lovar mer pengar för äldrevård samtidigt som arbetslöshetsförmåner ska skäras ner.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

På tisdagen publicerade Samlingspartiet sin alternativa statsbudget för 2020. Enligt partiets ordförande Petteri Orpo visar skuggbudgeten att det går att minska underskottet och samtidigt göra stora satsningar.

– Regeringens vänsterpolitik flyttar bort fokus från individen. Jag är alltmer övertygad om att Samlingspartiet behövs, säger Orpo på presskonferensen.

Skuggbudgetens underskott är 0,5 miljarder mindre än regeringens förslag. Ännu större blir effekten då partiet räknar med sina åtgärder för att öka sysselsättningen med 60 000 personer. Partiet räknar med att den nuvarande regeringens politik minskar antalet sysselsatta med 5 000.

Enligt skuggbudgeten ska inkomstbeskattningen sjunka. Samtidigt vill Samlingspartiet sätta stopp för planerna att skära i hushållsavdraget. Partiet räknar med att de totala skattelättnaderna skulle gynna medelinkomsttagare och pensionärer med hundratals euro om året.

Annons
Höjningen av bränsleskatten ska stoppas och bilskatten slopas stegvis, så att fler köper nya, miljövänligare bilar. En högre fordonsskatt ska delvis kompensera för skattebortfallet.

Samlingspartiet vill också höja bland annat alkoholskatten, tobaksskatten och skatten på fossil energi. Den slutliga inverkan beräknas ändå bli en liten skattesänkning för finländarna.

Järnvägsprojekten ska kapitaliseras med 2 miljarder euro och utbildningen med 1 miljard. Miljarderna räknas inte som ett minus i budgeten, utan är ett sätt att flytta pengar till högskolor och statsägda bolag. Högskolorna får endast använda avkastningen av de placerade pengarna.

Utöver kapitaliseringen ska 1 miljard till användas på järnvägsprojekten och det räknas som utgifter. För att finansiera utgifterna tas 1 miljard ur Statens bostadsfond. Samtidigt ska statens egendom säljas för drygt 0,4 miljarder euro.

Samlingspartiet lyfter också fram att man satsar betydligt mer på äldrevård än regeringen. Samtidigt räknar partiet med att spara över 300 miljoner på att äldre inte ska behöva flytta till vårdhem. Bland annat hushållsavdraget ska göra hemvård mer lönsamt.

Partiet vill även skära i stödet till arbetslösa. Bland annat genom att slopa statens pensionsförmåner för personer som får inkomstrelaterad arbetslöshetspenning ska 500 miljoner euro sparas.

– Vi anser att pensionen ska samlas ihop medan man jobbar och det här skulle behandla alla arbetslösa jämlikt, säger Orpo.

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.
|

Äldre man dog i sjukdomsattack på kartingbanan i Powerpark

Fredagskvällen fick ett tragiskt slut i Powerpark i Alahärmä, då en äldre man plötsligt fick en sjukdomsattack mitt på kartingbanan. Arkivbild.
Foto: Powerpark

Fredagskvällen fick ett tragiskt slut i Powerpark i Alahärmä, då en äldre man plötsligt fick en sjukdomsattack mitt på kartingbanan. Arkivbild.

Fredagskvällen fick ett tragiskt slut i Powerpark i Alahärmä då en äldre man dog i en sjukdomsattack på kartingbanan.

Vill du läsa hela artikeln?

Obegränsad tillgång till webbnyheter och e-tidningen.

1 månad för 1 €

Mest läst senaste veckan