|

Vittnar mot Trump – Varnar för ryska lögner i riksrättsprocess

Fiona Hill vittnar i den amerikanska kongressen. Zoom
Foto: Andrew Harnik/AP/TT

Fiona Hill vittnar i den amerikanska kongressen.

Ryska lögner har fått fäste i riksrättsutredningen när ledamöter försöker försvara president Donald Trump, varnar nästa vittne som framträder i förhörsprocessen.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Fiona Hill, som fram till i somras var rådgivare till presidenten i Rysslandsfrågor, varnar kongressledamöter för att anamma konspirationsteorier när de bestrider anklagelserna mot president Trump.

– Vissa av er här i utskottet tycks tro att Ryssland och dess säkerhetstjänster inte genomförde en insats mot vårt land och att kanske Ukraina, på något sätt, gjorde det, säger Hill.

– Detta är en påhittad version som har konstruerats och spridits av de ryska säkerhetstjänsterna själva.

Utredningen om en möjlig riksrättsprocess gäller Trumps samtal med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i juli där han bad om "en tjänst". Zelenskyj uppges ha blivit ombedd att bland annat offentligt tillkännage en utredning av ukrainska påverkansförsök mot USA.

Annons
Flera republikaner i det demokratledda underrättelseutskott som leder utredningen har sagt att presidenten misstänkte att det var så det låg till och att det motiverade hans begäran.

Några ukrainska försök har inte belagts utan avfärdats som en konspirationsteori. USA:s underrättelsetjänster har återkommande slagit fast att Ryssland stod för en omfattande påverkansinsats och ett tiotal personer har åtalats för detta.

Fiona Hill rådgav fram till i juli Vita husets nationella säkerhetsråd i Rysslands- och Europafrågor. I sitt framträdande varnar hon kongressen för att det snart är för sent att hindra nya ryska påverkansförsök inför valet nästa år.

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.
|

Kina stoppar handel med vilda djur

Invånare i Wuhan handlar mat med ansiktsmasker på.
Foto: Chinatopix/AP/TT

Invånare i Wuhan handlar mat med ansiktsmasker på.

Över 2 000 smittade och minst 56 avlidna. Siffran för drabbade av coronaviruset skrivs kontinuerligt upp. I Peking uppmanas invånarna att sluta skaka hand och all handel med vilda djur stoppas.

Mest läst senaste veckan