|

Justitieministrar samlas i Bryssel – Henriksson vill se starkare tag mot korruption

Justitieminister Anna-Maja Henriksson säger att kampen mot korruption måste effektiveras och att ett oberoende rättsväsende är ett måste i medlemsstaterna. Zoom
Foto: Catariina Salo/SPT

Justitieminister Anna-Maja Henriksson säger att kampen mot korruption måste effektiveras och att ett oberoende rättsväsende är ett måste i medlemsstaterna.

Finlands EU-ordförandeskap lider mot sitt slut. Det sista mötet som Finlands justitieminister Anna-Maja Henriksson (SFP) ska leda, hålls i Bryssel den 3 december.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Rådet för rättsliga och inrikes frågor sammanträder under 2-3 december, men de rättsliga frågorna behandlas under tisdag.

Rådet ska under mötet anta slutsatser om brottsoffers rättigheter inom unionen. I slutsatserna uppmanas Europeiska kommissionen att utarbeta en ny EU-strategi. Rådet anser att det behövs en uppdatering av strategin för att man i framtiden ska kunna säkerställa att brottsoffrens rättigheter verkligen tillgodoses, oberoende av i vilket medlemsland brottet har begåtts.

Medlemsländernas justitieministrar ska också fortsätta den tidigare påbörjade diskussionen om hur genomförandet av rättsstatsprincipen kan stärkas i EU. Bland annat kommer ministrarna att diskutera vilken roll justitieministrarna i framtiden ska ha i frågan om att stärka rättsstatsprincipen.

– För att medborgarnas rättigheter ska bli tillgodosedda krävs det smidiga rättsprocesser och ett oberoende rättsväsende. Även kampen mot korruption bör effektiviseras. Alla EU-länders justitieministrar har en central roll i säkerställandet av detta, säger Henriksson i ett pressmeddelande.

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.
|

Finlands lucia Sara Ray: ”Fammo är nog mer nervös än jag”

Finlands lucia Sara Ray dagen före kröningen.
Foto: Jenny Jägerhorn-Tabermann/SPT

Finlands lucia Sara Ray dagen före kröningen.

Pirrigt är känslan dagen före kröningsdagen. – Men tänk vilken fin uppgift jag har, att få sprida glädje till alla människor. Det kan bara bli bra i morgon, säger Finlands lucia Sara Ray.

Mest läst senaste veckan