Rådet för rättsliga och inrikes frågor sammanträder under 2-3 december, men de rättsliga frågorna behandlas under tisdag.

Rådet ska under mötet anta slutsatser om brottsoffers rättigheter inom unionen. I slutsatserna uppmanas Europeiska kommissionen att utarbeta en ny EU-strategi. Rådet anser att det behövs en uppdatering av strategin för att man i framtiden ska kunna säkerställa att brottsoffrens rättigheter verkligen tillgodoses, oberoende av i vilket medlemsland brottet har begåtts.

Medlemsländernas justitieministrar ska också fortsätta den tidigare påbörjade diskussionen om hur genomförandet av rättsstatsprincipen kan stärkas i EU. Bland annat kommer ministrarna att diskutera vilken roll justitieministrarna i framtiden ska ha i frågan om att stärka rättsstatsprincipen.

– För att medborgarnas rättigheter ska bli tillgodosedda krävs det smidiga rättsprocesser och ett oberoende rättsväsende. Även kampen mot korruption bör effektiviseras. Alla EU-länders justitieministrar har en central roll i säkerställandet av detta, säger Henriksson i ett pressmeddelande.