Den negativa trenden ser ut att hålla i sig. På tisdagen publicerades resultaten från Pisaundersökningen 2018, där 15-åriga ungdomars kunskaper i läskunnighet, matematik, och naturvetenskapliga ämnen utreds. Resultaten visar att Finland igen dalar på topplistan. Och nedgången är inget nytt. Sedan 2006 har resultaten alla år försämrats i alla de ämnen som kunskaper mäts i.

Från Centralhandelskammarens håll oroar man sig nu för att de upprepade negativa siffrorna snart leder till att Finland förlorar sin status som ett ledarland då det gäller god utbildningsnivå.

– Nu finns ingen tid att hyscha eller att försöka försköna. Riktningen går nedåt och det måste vi få en ändring på, säger Mikko Valtonen, sakkunnig vid Centralhandelskammaren, i ett pressmeddelande.

Förskola för femåringar


Centralhandelskammaren anser att satsningar nu behöver göras både på småbarnspedagogiken och på grundutbildningen. De önskar att förskoleundervisningen inleds redan vid femårs-ålder och att övergången till grundskolan skulle ske inom 1-3 år efter det, beroende på barnets kunskapsnivå.

Det nuvarande regeringsprogrammets åtgärder för att utveckla småbarnspedagogiken och grundutbildningen är ett steg i rätt riktning, men det behövs mer än så.

– Svagheten gällande utvecklingsprogrammen är att deras finansiering är tidsbegränsad. Man kan redan nu anta att behovet att satsa på kvalitet och jämlikhet inte försvinner på tre år. Jag uppmanar därför nu regeringen att fortsätta finansieringen av stöden, säger Valtonen.