Tisdagens besked om Marie Fredrikssons död drabbade Helena von Zweigbergk hårt.

– Jag blev chockad och bestört och jätteledsen. Jag visste att hon var väldigt dålig, men ja, jag är jätteledsen verkligen, säger hon



Under arbetet med Marie Fredrikssons biografi "Kärleken till livet" tillbringade de många "envisa timmar" tillsammans, säger von Zweigbergk.

– Det jag kommer att minnas mest är hennes oerhörda styrka. Det är sådant man brukar säga när folk har dött, men hon hade verkligen en obändig styrka – och ett sådant mod. Hon kunde ofta berätta hur hemskt det var, hur jobbigt det hon råkat ut för var, men hon var alltid snabb med att torka tårarna och säga att "nu blir det bättre, nu kommer jag igen".

Roxette

  • Bildades av Marie Fredriksson och Per Gessle 1986.
  • Debutskivan "Pearl of passion" kom samma år och blev en stor framgång i Sverige. 1988 kom "Look sharp" som tack vare låten "The look" innebar ett internationellt genombrott för gruppen. Två singlar från skivan, "The look" och "Listen to your heart", har toppat den amerikanska singellistan. Även Roxettes singlar "It must have been love" och "Joyride" har legat etta i USA.
  • 2002 drabbades Marie Fredriksson av en hjärntumör. Hon besegrade så småningom sjukdomen och 2009 stod hon på scen igen. 2010-2016 gjorde Roxette flera turnévarv runt jorden och Marie Fredriksson hann även med ett nytt soloprojekt 2013, albumet och turnén ”Nu".
  • 2016 gjorde dock sviterna av Fredrikssons sjukdom att läkarna avrådde henne från vidare scenframträdanden och hon drog sig tillbaka. Året innan gav Marie ut sin biografi ”Kärleken till livet”. (TT)
 
Per Gessle och Marie Fredriksson 2014, när de med tårta firar att det då var 25 år sedan Roxettes


Marie Fredriksson drabbades av en hjärntumör 2002, en sjukdom som skildras i biografin.

– Boken var verkligen sprungen ur en djup och stark vilja hos henne att berätta om vad hon hade råkat ut för.

– Och det var väldigt typiskt för henne att berätta om det hon var med om och samtidigt vara väldigt bestämd om att boken skulle heta "Kärleken till livet". Det budskapet var så starkt för henne, säger Helena von Zweigbergk

Om musikern Marie Fredriksson säger hon:

– Hon kunde sjunga på ett sådant sätt så att man verkligen lyssnade på texten. Och människor tog till sig det hon sjöng om, för hon kunde få det att kännas så på riktigt. Hon ville verkligen något med det hon gjorde också. Jag tror att det hon var mest intresserad av att delge andra var tröst.

Roxette turnerade jorden runt flera gånger. På bilden Marie Fredriksson under en konsert i Antwerpen i Belgien 2009. Arkivbild.