|

Nobelbanketten uppmärksammar svenska visor – på fatet finns anka och kål

Gästerna sätter sig till bords inför Nobelbanketten i Blå hallen i Stadshuset i Stockholm. Zoom
Foto: Anders Wiklund/TT

Gästerna sätter sig till bords inför Nobelbanketten i Blå hallen i Stadshuset i Stockholm.

Nobelbanketten har inletts i Blå hallen i Stockholms stadshus. Den hemliga menyn för kvällen har avslöjats: Varmrätten utgörs av anka med savoykål.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Nobelstiftelsens styrelseordförande Carl-Henrik Heldin inledde banketten med att utbringa kvällens första skål, kungens skål. Konungen svarade med att utbringa en skål för Alfred Nobel. Allt enligt traditionen.

De 1 350 gästerna, som fördelas på 65 bord, reste sig upp och lyfte sina champagneglas.

Servitörerna tågade strax nedför trappan i Blå hallen med tre förrättstallrikar var. På den bjuds Kalixlöjrom med gurka, inkokt kålrabbi, krämig dill och en sås på pepparrot. Vegetarianerna serverades tångkaviar.

Därefter bjuds det på anka fylld med svart trumpetsvamp och citrontimjan, potatis med karamelliserad vitlök, kryddpicklad gulbeta och rostad anksky. Ankan serveras med savoykål med rökt shiitake, bakad lök och granolja.

Annons
Till efterätt serveras hallonmousse, torkad chokladmousse, hallonkräm och hallonsorbet.

Temat för årets underhållning är den svenska vistraditionen. För det första framträdandet stod Lisa Nilsson och Magnus Carlson som sjöng Bellman.

Kungens bordsdam är professor Evi Heldin. På sin andra sida har han litteraturpristagaren Olga Tokarczuk, som i sin tur fördes till bordet av prins Daniel. På prinsens andra sida hittar vi Hélène Mayor, maka till fysikpristagaren Michel Mayor.

Drottning Silvia har traditionsenligt Nobelstiftelsens ordförande Carl-Henrik Heldin till bordet. På drottningens andra sida sitter fysikpristagaren James Peebles, som belönas för upptäckter om universum.

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.
|

Vanlig förkylning kan skydda mot covid-19

Det finns sju kända coronavirus, varav tre orsakar vanlig förkylning.
Foto: Stefan Hörberg/Rithuset AB

Det finns sju kända coronavirus, varav tre orsakar vanlig förkylning.

En stor del av befolkningen kan redan ha ett naturligt skydd mot svår covid-19, visar forskning. De nya fynden kan förklara varför barn och unga vuxna vanligtvis inte blir så svårt sjuka av viruset.

Vill du läsa hela artikeln?

Obegränsad tillgång till webbnyheter och e-tidningen.

1 månad för 1 €

Mest läst senaste veckan