Barnorganisationerna påminner att Finland har undertecknat Förenta Nationernas internationella konvention om barnets rättigheter, vilket förpliktar regeringen att trygga barnens rätt till liv, hälsovård, utbildning och trygghet.

"Enligt konventionen måste de finländska barnen hämtas tillbaka till Finland så fort som möjligt. Att rädda barnen är alltså inte en åsiktsfråga, utan en åtgärd som förpliktar Finland. Därför måste Finland göra sitt yttersta för att rädda de finländska barnen i lägret", skriver barnorganisationerna i uttalandet.

Barnorganisationerna påminner också att konventionen förbjuder all diskriminering eller bestraffning av barn som grundar sig på föräldrarnas verksamhet eller åsikter. Beslutet att rädda barnen kan därför inte kopplas ihop med föräldrarnas val, uppger barnorganisationerna i ett pressmeddelande.

Uttalandet har undertecknats av organisationerna Barnavårdsföreningen i Finland, Nuori kirkko, Parasta Lapsille, SOS-Lapsikylä, Suomen World Vision, Yhden Vanhemman Perheiden Liitto, Yhteiset Lapsemme.