|

Yle: Åtminstone fem finländska kvinnor i lägret al-Hol vill återvända till Finland med sina barn

Lägret al-Hol i Syrien hyser över 70 000 människor som har hört till terrorgruppen IS. Zoom
Foto: Delil Souleiman/Lehtikuva

Lägret al-Hol i Syrien hyser över 70 000 människor som har hört till terrorgruppen IS.

Yles uppgifter bygger på intervjuer med de berörda kvinnorna i al-Hol i Syrien eller kvinnornas släktingar.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

En av de intervjuade uppger att hon inte vill återvända till Finland eftersom hon väntar på den Islamiska statens och kalifatets återkomst.

– Jag lämnade Finland för att fritt kunna utöva islam. Varför skulle jag återvända till det fängelset? Jag skulle inte kunna utöva islam i Finland såsom här. Det är bara en tidsfråga när dawla (den Islamiska staten) återupprättas, säger kvinnan i lägret al-Hol till Yle.

Åtminstone fem finländska kvinnor och deras barn vill återvända till Finland, uppger Yle. En del av kvinnorna är oroliga för den finska atmosfären som ifrågasätter dem. Andra är oroliga för att deras barn blir omhändertagna. Enligt en anhörig som Yle har talat med har de finska myndigheterna tagit kontakt för att få fotografier på en av de kvinnor som befinner sig i lägret.

Lägret al-Hol i Syrien hyser över 70 000 människor som har hört till terrorgruppen IS. Två tredjedelar av lägrets boende är minderåriga. Det finns åtminstone 11 finländska kvinnor som har sammanlagt 30 barn i lägret.

|

Statsminister Sanna Marin har gift sig – "Av alla människor är du den rätta för mig"

Statsminister Sanna Marin gifte sig lördagen den 1 augusti 2020 med maken Markus Räikkönen. Bröllopet firades i statsministerns tjänstebostad Villa Bjällbo.
Foto: Minttu Saarni

Statsminister Sanna Marin gifte sig lördagen den 1 augusti 2020 med maken Markus Räikkönen. Bröllopet firades i statsministerns tjänstebostad Villa Bjällbo.

Statsminister Sanna Marin meddelar på sociala medier att hon gift sig på lördagen.

Vill du läsa hela artikeln?

Obegränsad tillgång till webbnyheter och e-tidningen.

1 månad för 1 €

Mest läst senaste veckan