|

En bok fylld med manskörshumor: "Humorn och toleransen har förändrats en del, även i Karleby"

I "Nattens Dagblad – den andra boken" finns valda bitar ur Nattens Dagblad, eller NaDa, 1985–2019 samlade. Harri Hagström (vänster), Lars Junell (sittande), Allan Blom och Holger Wester (stående). Zoom
Foto: Pressbild

I "Nattens Dagblad – den andra boken" finns valda bitar ur Nattens Dagblad, eller NaDa, 1985–2019 samlade. Harri Hagström (vänster), Lars Junell (sittande), Allan Blom och Holger Wester (stående).

Har ni hört om Jakobstadsbon som gick till en tankeläsare? Han fick pengarna tillbaka. Det här och mycket mer kan du läsa om i "Nattens Dagblad - den andra boken".
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Innan du fortsätter...

Tack vare våra prenumeranter kan vi fortsätta leverera kvalitativa lokalnyheter. Bli prenumerant du också!

1 månad för 1€ Fortsätt till artikeln

Skämt, roliga historier och konsertrecensioner, det här är bara några av inslagen i nyutgivna "Nattens Dagblad - den andra boken". Den rymmer valda bitar ur Gamlakarleby Manskörs Valborgstidning Nattens Dagblad, även känd som NaDa, från åren 1985-2019.

– Humor, och specifikt "coccolahumor" är en viktig ingrediens i vardagen och det är en ingrediens vi vill bidra med genom att ge ut Nattens Dagblad i bokform. Det är samtidigt en tidsresa eftersom boken spänner över flera årtionden. Humorn och toleransen har förändrats en del, även i Karleby, men läsaren får vara beredd på många goda skratt, det kan vi lova, säger Lars Junell, ordförande för Gamlakarleby Manskör, i ett pressmeddelande.

Så här ser
Foto: Labyrinth Books

Så här ser "Nattens Dagblad - den andra boken" ut.


"Den andra boken" är uppföljaren till "Den första boken", som kom ut i våras. I den hade man samlat skämt och historier som fanns med i NaDa under åren 1936-1984. Det här innebär att böckerna tillsammans täcker samtliga NaDa-utgåvor, utom den från det första året. Man kunde nämligen inte hitta något exemplar av just den tidningen.

I den andra boken finns också en del intervjuer och längre texter. Lars Junell lyfter fram emeritus biskop John Vikströms tal vid Gamlakarleby Manskörs 100-årsjubileum.
Annons

– Det är en text som balanserar materialet på ett bra sätt, säger Junell i pressmeddelandet.

Ett smakprov ur NaDa 2004

  • GM blev så begeistrad över Åbo Damkörs sköna damer att kören tappade förutom fattningen även tid och rum. Damkören sjöng - Visa vid midsommartid. Mitt i vintern! Trots denna oerhörda miss blev sången kvällens pangsak. "Du lindar av ollon en midsommarkrans" inledde sången och man märkte tydligt hur den musikaliska delen av publiken reste sig. En bra sak som kommer att stå sig länge genom tiderna.
 
Det är docent Holger Wester som har lett NaDa-arbetsgruppen, en grupp som förutom Lars Junell, Harri Hagström och Holger Wester även har omfattat Kurt Betlehem och Allan Blom. Den sistnämnde representerar förlaget Labyrinth Books, som har gett ut "Nattens Dagblad - den andra boken".

På senare år har krafterna bakom NaDa fått en hel del kritik för att Gamlakarleby manskör med sin tidning sprider skämt som objektifierar nakna kvinnor. Som man uttrycker det i pressmeddelandet handlar det om avslöjande bilder av "Valborg" och historier "under bältet".

"Man kan se att historierna är fräckare i början av 1980-talet jämfört med till exempel historierna från de senaste åren."

Lars Junell

 
– Man kan se att historierna är fräckare i början av 1980-talet jämfört med till exempel historierna från de senaste åren. Det visar också hur tiderna förändrats, vilket vi också vill fånga. Men bilderna, dem valde vi att inte ta med, säger Junell i pressmeddelandet.

Ett smakprov ur NaDa 2018

  • Verkliga vänner är de vars WiFi kopplas upp automatiskt när du besöker dem.
 

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.

Mest läst senaste veckan