|

Kampanj uppmanar till miljögärning i jul – skinkfettet ska bli bränsle

Mellan 21 december och 7 januari samlas fettet in runtom i hela landet.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Varje jul äter finländarna kring sju miljoner kilogram julskinka. I stället för att bara slänga skinkfettet i soporna, uppmanas finländarna nu att dra sitt strå till stacken för miljön och återvinna fettet.

Kemiindustrins initierade kampanj Kinkkutemppu samlar in det fett som uppstår då skinkan tillreds och tillverkar sedan förnybar diesel av det.

Att återvinna stekfettet är en gärning för miljön, eftersom förnybar diesel enligt initiativtagarna har ett upptill 90 procent mindre koldioxidavtryck än vad fossil diesel har.

Inte enbart skinkfett duger att återvinna, utan allt fett som uppstår i samband med matlagning går bra att återvinna. Exempelvis fett från fisk och kalkon fungerar därmed lika bra som skinkfett.

Annons
För att delta i kampanjen bör man öppna och skölja exempelvis en mjölkkartong. Glas-, plast- eller metallförpackningar duger inte. Fettet ska sedan hällas i kartongen, som tillsluts med exempelvis tejp.

Då fettet har svalnat ska det föras till den närmaste insamlingspunkten. Insamlingspunkterna finns runtom i hela landet och de tar emot fettet mellan 21 december och 7 januari. Bland annat alla K-kedjans mataffärer tar emot fettet. Alla insamlingspunkter finns listade på kampanjens hemsida.

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.
|

UPPDATERAD: Undantagstillståndet fortsätter till 13 maj

Undervisningsminister Li Andresson och statsminister Sanna Marin.
Foto: Lehtikuva/Emmi Korhonen

Undervisningsminister Li Andresson och statsminister Sanna Marin.

Restriktionerna som införts för att bromsa spridningen av det nya coronaviruset hålls i kraft till den 13 maj, meddelar regeringen.

Vill du läsa hela artikeln?

Obegränsad tillgång till webbnyheter och e-tidningen.

1 månad för 1 €

Mest läst senaste veckan