Varje jul äter finländarna kring sju miljoner kilogram julskinka. I stället för att bara slänga skinkfettet i soporna, uppmanas finländarna nu att dra sitt strå till stacken för miljön och återvinna fettet.

Kemiindustrins initierade kampanj Kinkkutemppu samlar in det fett som uppstår då skinkan tillreds och tillverkar sedan förnybar diesel av det.

Att återvinna stekfettet är en gärning för miljön, eftersom förnybar diesel enligt initiativtagarna har ett upptill 90 procent mindre koldioxidavtryck än vad fossil diesel har.

Inte enbart skinkfett duger att återvinna, utan allt fett som uppstår i samband med matlagning går bra att återvinna. Exempelvis fett från fisk och kalkon fungerar därmed lika bra som skinkfett.

För att delta i kampanjen bör man öppna och skölja exempelvis en mjölkkartong. Glas-, plast- eller metallförpackningar duger inte. Fettet ska sedan hällas i kartongen, som tillsluts med exempelvis tejp.

Då fettet har svalnat ska det föras till den närmaste insamlingspunkten. Insamlingspunkterna finns runtom i hela landet och de tar emot fettet mellan 21 december och 7 januari. Bland annat alla K-kedjans mataffärer tar emot fettet. Alla insamlingspunkter finns listade på kampanjens hemsida.