Om vädret tillåter är det tänkt att vargstammen ska investeras i delar av Österbotten, Södra Österbotten och Satakunda i vinter. Inventeringen sker genom att räkna spår i snön, vilket förstås förutsätter att det finns snö. Det meddelar Jord- och skogsbruksministeriet i ett pressmeddelande. 

Inventeringen kommer att ske under en enda dag någon gång mellan slutet av januari och slutet av februari. Området som ska inventeras går under benämningen "älghushållningsområde Kusten Österbotten-Österbotten 3". Det omfattar i grova drag ett område från Kristinestad till södra delarna av Korsholm samt Suupohja-regionen. Vilket område som ska inventeras i norra Satakunda har inte ännu fastställts. 

Inventeringen görs för att man ska få en klarare bild av hur många vargar som rör sig i området. 

En inventeringen av det här slaget kräver ett stort antal deltagare, ofta flera hundra frivilliga. Förutom jägare, forskare och aktörer inom viltförvaltningen ges "centrala intressegrupper" möjlighet att delta. Jord- och skogsbruksministeriet, Finlands viltcentral, Naturresursinstitutet och Finlands Jägarförbund står bakom inventeringen.