|

Allt fler har betalningsstörningar: "Samma personer skuldsätter sig åt många olika håll"

Över 386 000 personer prickades för betalningsstörningar i fjol, uppger Suomen Asiakastieto. Zoom
Foto: Pixabay/SPT

Över 386 000 personer prickades för betalningsstörningar i fjol, uppger Suomen Asiakastieto.

Enligt bolaget Suomen Asiakastieto ökade antalet betalningsstörningar med en femtedel i fjol. Hundratals tusen prickades för betalningsstörningar i fjol.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Sammanlagt 386 700 personer prickades för betalningsstörningar i fjol, vilket är 1,3 procent eller 4 800 personer mer än föregående år.

– Vi registrerade många nya betalningsanmärkningar, men de berör en allt mindre grupp människor. Samma personer skuldsätter sig åt många olika håll och då hopar sig problemen och betalningsanmärkningarna, säger affärsverksamhetsdirektör Jouni Muhonen på Asiakastieto i ett pressmeddelande.

386 700

personer prickades för betalningsstörningar i fjol

 
Den lagändring som trädde i kraft i september och som syftar till att förebygga skuldsättningen med konsumtionskrediter syns enligt Asiakastieto ännu inte i statistiken.

Statsrådet har fattat ett beslut om att skapa ett så kallat positivt kreditregister, vilket enligt planen ska lanseras 2023. Enligt Asiakastieto skulle ett dylikt register förebygga en del av problemen med omfattande betalningsstörningar.
Annons

Asiakastieto kräver därtill ett skuldtak för alla hushåll som utöver konsumtionskrediter skulle beakta alla övriga skulder, inklusive bostadsskulder.

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.

Ny företagare på gång till Fäboda

 Fäboda Kaffestuga är en oas för Jakobstadsbor och turister.
Foto: Jonas Brunnström

Fäboda Kaffestuga är en oas för Jakobstadsbor och turister.

Tekniska nämnden ger grönt ljus för att en ny företagare får ta över hyresavtalen för Fäboda kaffestuga och en tillhörande stockstuga på en intilliggande separat tomt.

Mest läst senaste veckan