– Bortslängd mat förorsakar helt onödiga effekter på klimatet och miljön. Matsvinnet ger också upphov till kostnader för företagen i branschen och kommunerna, säger forskaren Kirsi Silvennoinen på Luke i ett pressmeddelande.

Luke har utrett matsvinnets omfattning under två års tid i samarbete med företagare i branschen och andra aktörer. Utredningen gjordes vid 78 olika restauranger under tre veckors mätperioder. Restaurangpersonalen använde sig av Lukes app i mätningen av matsvinnet.

16 procent

av lunchrestaurangernas mat slängs

 

Enligt undersökningen slängs 16 procent av lunchrestaurangernas mat i soporna. Det här innebär att matsvinnet vid varje måltid är cirka 90 gram per kund. Det största matsvinnet uppstår vid en lunchbuffé där maten står färdigt framställd, enligt Luke.

– Restaurangerna borde kunna förutse hur mycket mat som ska tillredas så att det inte uppstår så stora överskott. Att mäta och följa upp är viktiga metoder i minskningen av matsvinnet, säger Silvennoinen.

Cirka 90 gram

per kund är matsvinnet vid varje måltid

 
Kunderna har också ett ansvar att se till att man inte lastar för mycket mat på tallriken, påminner Lukes forskare.

EU:s avfallsdirektiv förpliktar medlemsländerna att mäta och rapportera om matavfallet och svinnet med fyra års intervaller.