Termografi erbjuds till strålningsrädda – Överläkare: Det är oetiskt

50-69-åriga kvinnor kallas till mammografi-undersökningar med ungefär två års mellanrum.

Zoom
Foto: Arkiv/Mikael Nybacka

50-69-åriga kvinnor kallas till mammografi-undersökningar med ungefär två års mellanrum.

Rädsla för strålning får en del kvinnor att välja fotografering med värmekamera i stället för mammografi. Nu kommer metoden att erbjudas av ett företag i Jakobstad. – Det är absolut oetiskt, säger överläkare för röntgenavdelningen i Vasa sjukvårdsdistrikt.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Innan du fortsätter...

Tack vare våra prenumeranter kan vi fortsätta leverera kvalitativa lokalnyheter. Bli prenumerant du också!

1 månad för 1€ Fortsätt till artikeln

Jakobstadsbaserade företaget Reviva förmedlar ett tillfälle för termografiundersökning, det vill säga fotografering med värmekamera, som kommer att ordnas i företagets lokaler i början av mars. 

I ett nyhetsbrev som skickas ut till företagets kunder skriver man: "Flera av våra kunder har efterfrågat termografiundersökning i stället för mammografi och den 5–6 mars är det nu möjligt". 

Reviva skriver i sitt nyhetsbrev att det funnits efterfrågan på termografiundersökningar som ett alternativ till mammografi.
Foto: Skärmdump

Reviva skriver i sitt nyhetsbrev att det funnits efterfrågan på termografiundersökningar som ett alternativ till mammografi.


Camilla Lillqvist-Skott, en av Revivas ägare, betonar att man på Reviva inte avråder kunderna från att lämna bort mammografiundersökningarna men att man anser att det är bättre att göra en termografiundersökning som alternativ till att inte undersöka sig alls.
– Termografi ska ses som ett komplement till mamografiundersökning.
 
Lillqvist-Skott säger sig vara medveten om att det bland en del kunder finns en oro för strålningen i samband med mammografi. 

– Men om det finns de som väljer bort mammografin kan jag inte svara på. 

Hon betonar att Reviva endast är förmedlare av behandlingen. 

– Eftersom det funnits efterfrågan på behandlingsformen nappade vi på erbjudandet då Pia Solback-Nordling kontaktade oss och bjöd ut att komma till Jakobstad för att utföra termografiundersökningar. Det vi fastnade för var att man får ett läkarutlåtande i samband med undersökningen. 
Annons
Själva undersökningen utförs av företaget Inzenter, som också erbjuder andra former av alternativa behandlingar och har mottagning i Karis och på Solkusten i Spanien.

Enligt information på företagets webbplats används termografi för att fotografera hela kroppen eller valda delar, som till exempel bröst. På det sättet menar man att förändringar kan noteras på ett tidigt stadium.   

Det finns de som väljer bort mammografi på grund av strålningen, säger Pia Solback-Nordling som erbjuder termografi-undersökningar.
Foto: Foto: Kim Nordling

Det finns de som väljer bort mammografi på grund av strålningen, säger Pia Solback-Nordling som erbjuder termografi-undersökningar.


Pia Solback-Nordling är en av ägarna och också den som utför undersökningarna.

Hon säger att hon i samband med undersökningarna förklarar att behandlingarna inte utesluter mammografi.

– Det är många människor i dag som funderar på olika alternativ och vissa väljer att inte gå på mammografi, men jag kan inte säga åt någon att de ska eller inte ska göra det. Jag bara berättar vad det finns för olika alternativ. Jag säger inte att de ska lämna bort det, det är inte mitt val. Det finns de som väljer bort mammografi på grund av strålningen och det här är ett alternativ utan strålning. 

Enligt Solback-Nordling handlar intresset för termografi till stor del om förebyggande och att många kvinnor i ett tidigt skede börjar fundera över olika alternativ. Screeningen med mammografi inleds dessutom sent. 

– Visst, du kan gå privat på mammografi men många har läst på och insett att det inte alltid säger allt. 

Enligt Solback-Nordling handlar det om två skilda metoder.

– Med mammografi kollar man på struktur – hur bröstet är uppbyggt. Jag däremot tittar på hur det är med funktionen i bröstet. Men värmekamera man i ett tidigt skede se förändringar i bröstet och börja göra något, då har du mera speltid, säger Solback-Nordling. 

Enligt Solback-Nordling skickas resultaten av undersökningen till USA där de analyseras av en läkare. 

Hon säger att man med hjälp av termografi också kan upptäcka till exempel infektioner, östrogendominans och hormonell obalans.

Reijo Autio, överläkare för röntgenavdelningen inom Vasa sjukdvårdsdistrikt, säger sig inte lita på att metoden fungerar. 
Foto: Arkiv/Linus Lindholm

Reijo Autio, överläkare för röntgenavdelningen inom Vasa sjukdvårdsdistrikt, säger sig inte lita på att metoden fungerar. 


Reijo Autio, överläkare för röntgenavdelningen inom Vasa sjukdvårdsdistrikt, säger sig inte lita på att metoden fungerar. 

– Det är absolut oetiskt, säger Autio, om att erbjuda termografi i stället för mammografi. 

– Man lovar något som inte stämmer. 

Han säger att han vill se fler undersökningar som stöder metoden innan han litar på den. 

– Det behövs mer undersökningar och bevis. För tillfället tror jag att det är bortkastade pengar. Det finns också en risk för att man litar på det resultat man får och att det sedan inte stämmer. Hur länge dröjer det då innan man kommer på en pålitlig undersökning? 

"Den strålningsdos man utsätts för vid vanlig mammografi är ytterst låg och motsvarar cirka 10–15 minuter i flygplan."

Reijo Autio

överläkare

 

Autio påpekar också att det absolut inte finns någon orsak att oroa sig över mängden strålning man utsätts för i samband med mammografi. 

– Den strålningsdos man utsätts för vid vanlig mammografi är ytterst låg och motsvarar cirka 10–15 minuter i flygplan. 

Professor Juhani Knuuti på Åbo universitets centralsjukhus har satt sig in i den forskning som gjorts kring termografi. 

Det har de facto forskats kring huruvida metoden skulle kunna användas till att screena för bröstcancer. Däremot har det enligt Knuuti framkommit, ju mer man forskat i ämnet, att det är en klart svagare metod för screening och att ställa diagnoser. 

– Under 1950- och 1960-talen var man väldigt intresserad av metoden eftersom den i princip är enkel och icke-invasiv. 

I en systematisk översikt som gjordes 2012 kom man fram till att det inte finns bevis som stöder användningen av termografi i screening för bröstcancer, inte heller finns det stöd för att använda metoden som kompletterande verktyg till mammografi.

I en undersökning följande år kom man också fram till att det i det här skedet inte finns tillräckligt bevis för att använda metoden vid screening för att hitta bröstcancer. 

Risken med att använda sig av en opålitlig metod, enligt Knuuti, är att det kan leda till onödiga vidareundersökningar och provbitstagningar. 

– När metodens känslighet är dålig kan å andra sidan tumörer lämna oupptäckta och kunden vaggas in i en falsk känsla av trygghet. Den risken är ett större problem.

Enligt Knuuti är det ur medicinsk synvinkel inte etiskt att ta i bruk en metod då man inte kunnat påvisa pålitligheten och nyttan.

– Undersökning med värmekamera är helt klart en sådan metod. Under inga omständigheter får den ersätta nuvarande metoder. 

Amerikanska hälsovårdsmyndigheten FDA utfärdade i fjol också en varning för att använda sig av termografi i stället för mammografi. 

Det är Säkerhets- och kemikalieverket (Tukes) som övervakar sådana tjänster som inte omfattas av någon särskild lagstiftning. Övervakningen sker med stöd av konsumentsäkerhetslagen. 

– Tukes roll är att övervaka att tjänsten är trygg för konsumenten. Vi tar inte ställning till ifall påståenden om behandlingar stämmer, om behandlingen är effektiv eller om kunden får valuta för pengarna. För tillfället finns det ingen särskild lagstiftning i Finland som reglerar alternativa vårdformer, så många viktiga aspekter i de här tjänsterna hamnar utanför lagstiftningen, säger överinspektör Annina Nyholm på Tukes. 

En utredning om en lag för alternativa vårdmetoder gjordes för första gången 2009. 

I regeringsprogrammet finns en skrivelse om att en reglering av alternativ medicin ska utredas och i fjol startade dåvarande ­social- och hälsovårdsminister A­nnika Saarikko (C) en lagberedning om en lag som skulle reglera alternativ vård.

Frågan ligger nu på Social- och hälsovårdsministeriets bord.

– Från Tukes synvinkel skulle en sådan lag vara nödvändig. Klara ramar skulle underlätta för både aktörer inom området, kunder och myndigheter, säger Nyholm. 

Mammografi

  • 50-69-åriga kvinnor kallas till mammografi-undersökningar med ungefär två års mellanrum.
  • Över 80 procent av de som fått kallelse deltar i undersökningen.
  • Under tre procent av dem kallas till fortsatta undersökningar, hos 20 procent av dem upptäcks cancer.
  • Det har forskats i screeningens effekt på dödligheten i bröstcancer sedan 1990-talet. Bland de kvinnor som kallades till screening åren 1992–2003 var dödligheten i bröstcancer 22 procent lägre jämfört med om screening inte skulle ha gjorts. Dödligheten var 28 procent lägre bland dem som deltagit i screening.
  • Screeningens påverkan på dödligheten i bröstcancer har också undersökts under 2000-talet och resultatet har varit det samma som tidigare.
  • Källa: syoparekisteri.fi
 

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.

Mest läst senaste veckan