|

Brittiska parlamentet tar nytt brexitsteg

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson har fått med sig både överhuset och underhuset att ratificera uppgörelsen med EU som gör att britterna kan lämna EU den 31 januari. Arkivbild. Zoom
Foto: Kirsty Wigglesworth/AP/TT

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson har fått med sig både överhuset och underhuset att ratificera uppgörelsen med EU som gör att britterna kan lämna EU den 31 januari. Arkivbild.

Storbritannien tog ytterligare ett steg att formellt lämna EU den 31 januari när parlamentet slutligen ratificerade uppgörelsen om utträde på onsdagen.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Det folkvalda underhuset har redan tidigare ratificerat lagen som godkänner det avtal som premiärminister Boris Johnson slöt med Bryssel i fjol.

Men överhuset, där ledamöterna inte är folkvalda, godkände lagen efter viss politisk strid. Överhuset ville få igenom några förändringar om bland annat rättigheter för EU-medborgare och barnflyktingar i Storbritannien efter brexit. Förslagen om förändringar röstades ned i underhuset, varpå överhuset motvilligt fick gå med på att ratificera avtalet.

Enda hindret i Storbritannien är nu att drottning Elizabeth inte godkänner uppgörelsen, men hennes underskrift lär hamna på dokumentet på torsdagen.

EU-parlamentet ska ta ställning till avtalet nästa vecka.

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.
|

Sandstorm piskar Gran Canaria – österbottningar är mitt i ovädret

Sikten är dålig och det blåser kraftigt på Gran Canaria. Luften är full av små sandkorn, skriver Jukka Kanerva.
Foto: Jukka Kanerva

Sikten är dålig och det blåser kraftigt på Gran Canaria. Luften är full av små sandkorn, skriver Jukka Kanerva.

I lördags drog en sandstorm från Sahara in över Gran Canaria. Flera turister från Skandinavien och Finland är mitt i ovädret – bland annat flera österbottningar.

Mest läst senaste veckan