|

Framgång för vänsternationalister i Irland – Sinn Féin vill se Nordirland i republiken

Sinn Féins partiledare Mary Lou McDonald firar valsegern i Irland. Zoom
Foto: Peter Morrison/AP/TT

Sinn Féins partiledare Mary Lou McDonald firar valsegern i Irland.

Det vänsternationalistiska partiet Sinn Féin fick flest förstahandsröster i parlamentsvalet i Irland, fler än de traditionellt ledande partierna Fianna Fáil och Fine Gael. Men hela resultatet står inte klart förrän senare i veckan.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Efter att alla valkretsar räknats har Sinn Fein 24,5 procent av förstahandsrösterna. Fianna Fáil och Fine Gael, har 22,2 procent respektive 20,9 procent.

Segern stöper om Irlands politiska landskap. Partierna Fianna Fáil och Fine Gael har traditionellt turats om att inneha makten. Innan valdagen regerade Fine Gael med premiärminister Leo Varadkar.

I Irlands valsystem kan väljarna rangordna kandidater i första-, andra- och tredjehandsval. Det komplicerar rösträkningen, som fortsätter under måndagen. Det beräknas ta två till tre dagar innan hela mandatfördelningen går att fastställa.

Klart är emellertid att landets nästa regering måste bestå av mer än ett parti, och förhandlingarna är redan i gång. Sinn Féins partiledare Mary Lou McDonald har sagt partiet vill sitta i landets nästa regering.

Annons
"Det är officiellt att Sinn Féin vann valet – flest av folkets röster", skriver hon på Twitter.

Sinn Féin har varit verksamt både i Irland och i Nordirland. Dagens Sinn Féin var Irländska republikanska arméns (IRA) politiska gren.

Sinn Féin har som mål att återförena Irland med brittiskstyrda Nordirland. Partiet har tidigare uppgett att ett villkor för en politisk koalition är att det omedelbart inleds förberedelser för en omröstning om enande.

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.
|

WHO fruktar virusspridning till Afrika

En kvinna i ett köpcentrum i Zambia försöker skydda sig mot virusspridning. Arkivbild.
Foto: Emmanuel Mwiche

En kvinna i ett köpcentrum i Zambia försöker skydda sig mot virusspridning. Arkivbild.

Världshälsoorganisationen oroar sig för att coronaviruset ska sprida sig till Afrika, där myndigheterna skulle ha svårt att stoppa spridningen.Nu skickas utrustning dit i förebyggande syfte.

Mest läst senaste veckan