|

ÅU: Studenter mister sina föreningslokaler vid Åbo Akademi – inga ersättande utrymmen i sikte

Kemistklubben mister sin föreningslokal Borgen. Studenterna hade hoppats på bättre lösningar av Åbo Akademi, skriver Åbo Underrättelser. På bilden syns Åbo Akademis huvudbyggnad. Zoom
Foto: Mikael Piippo/SPT

Kemistklubben mister sin föreningslokal Borgen. Studenterna hade hoppats på bättre lösningar av Åbo Akademi, skriver Åbo Underrättelser. På bilden syns Åbo Akademis huvudbyggnad.

Studerandena upplever att Åbo Akademi har försummat föreningarnas behov.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Vid Åbo Akademi är det Merkantila klubben (MK) och Kemistklubben (KK) som engagerar flest studerande i Åbo. Nu mister KK sin föreningslokal Borgen, och MK har blivit degraderad till underhyresgäst hos Novias studentförening ÅKA, rapporterar Åbo Underrättelser.

Lokalerna är viktiga för föreningarnas verksamhet, och studenterna upplever att detta inte tagits i beaktande från Åbo Akademis sida.Kemisterna har ingenstans att ta vägen

Annons
KK:s föreningslokal Borgen finns nu i byggnaden Axelia på Biskopsgatan, men nästa år flyttar kemisterna till nybygget Aurum.

– Vi har ingenstans att flytta. I den nya byggnaden Aurum fanns till en början inte ens inritat en datasal till studerande, än mindre ett kansli eller en föreningslokal för oss, säger Oskari Lehtinen, tidigare ordförande för KK, till ÅU.

Enligt Lehtinen har föreningen fått försäkringar om att man från ÅA:s sida tar hänsyn till studenternas behov ända sedan flytten blev aktuell 2017. Hittills har KK inte fått några förslag på hur problemet kan lösas.Blev plötsligt underhyresgäst


Ett liknande öde har Merkantila klubben gått till mötes. De upplever också att Åbo Akademi lovat mer än de kunnat hålla. År 2016 fick de ett mejl av Åbo Akademi som meddelade att byggnaden som föreningslokalen är inhyst i skulle renoveras.

– Det var det första vi på MK hörde om saken, men i mejlet lovade de också att inte röra föreningens lokal och att vi efter renoveringen skulle få använda lokalen som normalt, säger Jerry Montonen, tidigare ordförande för MK, till ÅU.

När renoveringen var färdig fick föreningen veta att de skulle börja dela lokalen med Novias studentförening ÅKA, som nu fått huvudansvaret för lokalen.

Både MK och KK är besvikna över kommunikationen från Åbo Akademis sida.

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.
|

Många till sjukhus efter krock i Evijärvi

En buss och en personbil har krockat på Haapajärvenkyläntie i Evijärvi. Enligt uppgifter från räddningsverket har tio personer förts till sjukhus.

Mest läst senaste veckan