|

Första smittan i Afrika – totalt har 1400 dött efter att ha drabbats av viruset

Vårdpersonal undersöker en patient på Jinyintansjukhuset i Wuhan i Hubeiprovnisen. Zoom
Foto: AP/TT

Vårdpersonal undersöker en patient på Jinyintansjukhuset i Wuhan i Hubeiprovnisen.

Det nya coronaviruset har spridit sig till Afrika – då Egypten har identifierat kontinentens första smittade person. Kina inför obligatorisk karantän för alla som återvänder till Peking efter resa.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Personen som bär på smittan i Egypten kommer från något annat land – det är ännu oklart vilket – och har isolerats, meddelar de egyptiska myndigheterna. Världshälsoorganisationen (WHO) underrättades omgående och förebyggande åtgärder ska ha vidtagits.

Enligt WHO:s Egyptenavdelning bär personen på viruset utan att ha uppvisat några symtom. Tillståndet beskrivs som stabilt.

Omkring 500 fall har hittills bekräftats i ett 20-tal länder utanför Kina, där smittan bröt ut, men detta är det första fallet i Afrika.

corona13feb

corona13feb


Annons

100 fler döda i Hubei


Allt som allt har nästan 64 000 personer insjuknat och åtminstone 1 380 personer avlidit i Kina till följd av covid-19, sjukdomen som det nya viruset orsakar, enligt kinesiska myndigheter. Men det uppstod viss förvirring kring antalet på fredagen, då Kinas hälsodepartement meddelade att vissa dödsfall räknats fler än en gång. Trots att dessa ströks ur räkningen ökade antalet något mellan torsdagen och fredagen.

Bara det senaste dygnet har ett 100-tal personer avlidit i Hubeiprovinsen, det hårdast drabbade området där de första fallen upptäcktes.

Över 1 700 vårdarbetare har också insjuknat i Kina, räknat fram till i tisdags, vilket ger en bild av svårigheterna med att behandla de smittade, i brist på skyddsmasker och skyddskläder. Sex av dessa har dött.

Inget vaccin eller effektiv behandling

  • Det första bekräftade fallet av det nya coronaviruset, som nu döpts till covid-19, rapporterades i den kinesiska storstaden Wuhan den 31 december 2019.
  • Sedan dess har viruset visat sig mer smittsamt än liknande infektioner, som sars (svår akut respiratorisk sjukdom) som 2003–2004 orsakade runt 8 000 sjukdomsfall och över 700 dödsfall.
  • Det finns ett stort antal coronavirus och så vitt man vet kan minst sju av dem smitta människor. Kinesiska myndigheter har bekräftat att covid-19 kan smitta från människa till människa.
  • Det finns enligt Världshälsoorganisationen varken vaccin mot viruset eller effektiva behandlingar för att bromsa sjukdomsförloppet, som i de värsta fallen slutar i dödlig lunginflammation.
  • Kinesiska staten har hittills spenderat nästan 72 miljarder yuan (nästan 10 miljarder euro) på insatser för att bekämpa virusutbrottet samtidigt som Kinas centralbank pumpat in likviditet i banksystemet och sänkt styrräntor för att hålla igång ekonomin.
  • Flygbolag har stoppat resor till och från Kina och reserestriktioner har införts på flera håll, bland annat med hårda karantänsregler. Taiwan, där 18 fall av coronavirus har konstaterats, har exempelvis utvidgat inreseförbudet för personer från Fastlandskina till att även gälla personer från Hongkong och Macau.
  • Källor: Folkhälsomyndigheten, WHO och Reuters (TT)
 

Kryphål i Kinas system


Kinas president Xi Jinping säger att landets allsmäktiga kommunistparti nu måste få ordning på olika problem, kryphål och svagheter i systemet som uppdagats under virusutbrottet, rapporterar landets statligt styrda tv.

Personer som återvänder till huvudstaden Peking efter resa kommer hädanefter att tvingas till karantän i två veckor, rapporterar en av Kinas statliga tidningar. De kan isolera sig hemma eller under statlig översyn, men om de inte gör det riskerar de straff, enligt ett myndighetspåbud.

WHO kommer under helgen att inleda en insats i Kina, i samarbete med landets myndigheter. Ett arbetslag kommer att utreda hur utbrottet gick till, hur det sprids och hur allvarligt det kan vara, säger WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus. De ska också utreda hur det gått till när de många vårdarbetarna ådragit sig smittan.


Räknade med ny metod


På torsdagen skrevs antalet smittade och avlidna upp rejält baserat på en ny metod för att räkna och diagnosticera smittan. Tidigare har man endast dokumenterat sjukdomsfall genom laboratorietester, men nu godkänns även datortomografi av lungor för att hitta spår av sjukdomen, en enklare och snabbare diagnosmetod.

Att siffrorna steg rejält innebär dock inte att prognoserna för utbrottet har förändrats, understryker Michael Ryan, chef vid WHO:s krisenhet.

Av de som insjuknat utanför Fastlandskina har tre personer avlidit i Japan, Hongkong och Filippinerna.

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.
|

180 smittade efter bröllopsfest – ingen av de döda var på bröllopet

Högtidsdagen slutade i en tragedi som nu drabbar en hel delstat. Ett bröllop i amerikanska Maine den 7 augusti har hittills resulterat i närmare 180 coronasmittade och sju dödsfall. Ingen av de avlidna hade besökt ceremonin.

Vill du läsa hela artikeln?

Obegränsad tillgång till webbnyheter och e-tidningen.

1 månad för 1 €

Mest läst senaste veckan