|

20,75 grader varmt i Antarktis – anses vara både otroligt och onormalt

Rekordvärme har uppmätts i Antarktis. Bilden visar området runt den norske forskningsstationen Troll i Drottning Mauds land på Antarktis. Zoom
Foto: Heiko Junge/TT/Arkiv

Rekordvärme har uppmätts i Antarktis. Bilden visar området runt den norske forskningsstationen Troll i Drottning Mauds land på Antarktis.

Drygt 20 grader i Antarktis, över tio grader i Örebro och 23 grader i Boston, USA. Januari 2020 var den varmaste januarimånaden någonsin, visar ytterligare en mätning.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Ännu en mätning slår nu fast att januari i år var den varmaste januarimånaden som hittills uppmätts globalt, med en genomsnittlig temperatur på 12 grader Celsius. Liknande mätningar från EU:s klimatforskningscenter Copernicus visade nyligen ett liknande resultat.

Den här gången, däremot, kommer uppskattningen från vädermyndigheten National Oceanic and Atmospheric Administration (Noaa) i USA, vars mätningar sträcker sig 141 år tillbaka i tiden.


Varmaste någonsin


I genomsnitt, konstaterar Noaa, var medeltemperaturen över jordens land- och vattenmassor i snitt 1,14 grader Celsius över genomsnittet för hela 1900-talet. Detta innebär att januari 2020 slog det tidigare rekordet från 2016 med 0,02 grader.

Annons

Stora delar av Skandinavien, Ryssland och östra Kanada hade temperaturer långt högre än de normala. Exempelvis, skriver The Guardian, uppmättes 10,3 grader i Örebro, dess varmaste januaritemperatur sedan 1858. I Boston, USA, upplevde invånarna sin varmaste januaridag någonsin då termometern visade 23 grader.


Rekordvarm is


Även Antarktis har upplevt rekordvärme. Den 6 februari uppmättes 18,3 grader på Seymourön, ett rekord som visade sig bli kortlivat. Bara tre dagar senare visade termometern nämligen hela 20,75 grader, en tidigare aldrig skådad värme som av forskare beskrevs som både "otrolig" och "onormal".

Enligt Noaa innebär de senaste mätningarna att de 10 varmaste januarimånaderna någonsin har ägt rum sedan 2002.

Det råder en stor enighet bland världens forskare om att växthusgaser, orsakade av människan, ligger bakom den ökande globala värmen. Enligt FN behöver utsläppen minska med nära åtta procent om året de kommande åren för att klimatmålen från Parisavtalet ska uppnås.

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.
|

180 smittade efter bröllopsfest – ingen av de döda var på bröllopet

Högtidsdagen slutade i en tragedi som nu drabbar en hel delstat. Ett bröllop i amerikanska Maine den 7 augusti har hittills resulterat i närmare 180 coronasmittade och sju dödsfall. Ingen av de avlidna hade besökt ceremonin.

Vill du läsa hela artikeln?

Obegränsad tillgång till webbnyheter och e-tidningen.

1 månad för 1 €

Mest läst senaste veckan