|

Största militära upprustningen på tio år

Världens samlade militära utgifter steg i fjol med fyra procent, vilket är den största ökningen på tio år. Arkivbild. Zoom
Foto: Eugene Hoshiko/AP/TT

Världens samlade militära utgifter steg i fjol med fyra procent, vilket är den största ökningen på tio år. Arkivbild.

USA:s försvarsbudget i fjol landade på 684,6 miljarder dollar – vilket är en ökning med 6,6 procent från föregående år, enligt en ny studie. Kinas försvarsutgifter steg lika mycket, vilket bidrog till en ökning med 4 procent globalt, den största stegringen på tio år.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Enligt studien från tankesmedjan International Institute for Strategic Studies (IISS) drevs ökningen av skärpt rivalitet och misstänksamhet mellan stormakterna på grund av olika konflikter som de i Ukraina och Libyen.

– Utgifterna ökade när ekonomierna återhämtade sig från effekterna av finanskrisen, men stegringarna har också drivits av skärpta hotuppfattningar, säger IISS-chefen John Chipman vid en säkerhetskonferens i München.

Enbart ökningen av USA:s militära utgifter i fjol – 53,4 miljarder dollar (ungefär 49 miljarder euro) – är nästan lika stor som Storbritanniens hela försvarsbudget för året.

Även Kina ökade sina utgifter med 6,6 procent i fjol, till motsvarande 181,1 miljarder dollar (ungefär 167 miljarder euro).

Annons
Utgifterna i de europeiska länderna ökade med 4,2 procent. Därmed är dem tillbaka på samma nivå som deras försvarsutgifter låg på 2008, när finanskrisen slog till.

De militära utgifterna i Asien har i reella tal vuxit med 54 procent på tio år, från 275 miljarder dollar (254 miljarder euro) 2010 till 423 miljarder dollar (391 miljarder euro), enligt studien.

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.
|

Här är (några av) felen i Palmeutredningen

Sörjande människor kastade in blommor vid mordplatsen – något som kan ha varit negativt för utredningen. Arkivbild.
Foto: TT

Sörjande människor kastade in blommor vid mordplatsen – något som kan ha varit negativt för utredningen. Arkivbild.

Sveriges största mordgåta hade kanske kunnat lösas långt tidigare. Men flera misstag kan ha bidragit till att vi fortfarande inte vet vem som mördade statminister Olof Palme för snart 34 år sedan. Här listar Palmeexperten Gunnar Wall några exempel på sådant som gick fel.

Mest läst senaste veckan