|

Kultursektorn kan få etiskt organ – "Var och en ska veta hur man går till väga om man råkar ut för osakligt bemötande"

I samband med att aktörer inom konst och kultur i januari träffades för att diskutera etiska frågor, dök det gemensamma önskemålet om ett etiskt organ upp. Arkivbild. Zoom
Foto: Sofia Westerholm/SPT

I samband med att aktörer inom konst och kultur i januari träffades för att diskutera etiska frågor, dök det gemensamma önskemålet om ett etiskt organ upp. Arkivbild.

Jukka Liedes ansvarar för att utreda inrättandet av ett organ som skulle behandla etiska frågor inom kulturen och konsten i Finland.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Forsknings- och kulturminister Hanna Kosonen (C) tillsatte på torsdagen juris kandidat Jukka Liedes för att utreda inrättandet av ett organ som behandlar etiska frågor inom kulturen och konsten i Finland.

I samband med att aktörer inom konst och kultur i januari träffades för att diskutera etiska frågor, dök det gemensamma önskemålet om ett etiskt organ upp. Organet skulle ansvara och arbeta för olika aktuella etiska frågor inom kultursektorn.

– Jämlikheten och välbefinnandet bör alltid tillgodoses inom konst- och kultursektorn, både när det gäller barns och ungas fritidsverksamhet och ifråga om vuxna utövare. Rätten att skapa i en trygg miljö tillhör alla. Var och en ska veta hur man ska gå till väga om man råkar ut för osakligt bemötande, säger Kosonen i ett pressmeddelande.

Senast 15 juni ska Liedes överlämna sin utredning till ministeriet. Utredningen ska bland annat ta fasta på det etiska organets juridiska form, dess finansiering, förvaltning och behörighet samt vilka aktörer som ska vara med och inrätta organet. Liedes ska också sätta sig in i verksamheten vid andra sektorers organ för etiska frågor i Finland och i verksamheten vid olika organ som behandlar etiska frågor inom konst och kultur utomlands.

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.
|

Patrick Linman föll ut ur Voice of Finland – "Life goes on"

Patrick Linman.
Foto: Mikael Nybacka

Patrick Linman.

Patrick Linman har fallit ut ur Voice of Finland. Han deltog i kvällens Knockout-duell men måste lämna programmet.

Mest läst senaste veckan