Socialdemokratisk ungdom har gjort en motion till Socialdemokraternas partikongress om att partiet borde jobba för att förbud mot pälsnäringen i Finland och i EU. Motionen är en reaktion på rapporteringen om att endast 15 procent av finländarna stöder en fortsättning av pälsfarmning i dess nuvarande form.

– 13 europeiska länder har redan beslutat att förbjuda pälsnäringen. Till exempel ska pälsfarmarna i Norge köras ner före februari 2025. Finland borde följa samma linje och förespråka ett förbud också inom EU, säger ordförande Mikkel Näkkäläjärvi i ett pressmeddelande.

Enligt ungdomsorganisationen orsakar små burar lidande bland djuren.



Centerunga försvarar näringen


Centerns ungdomsorganisation kritiserar utspelet i ett pressmeddelande och skriver att det är viktigt att hålla pälsnäringen i Finland. Enligt Centerunga får ett förbud inte efterfrågan att försvinna.

– Den finländska produktionen håller högre standard än de flesta andra länder. Produktionen skulle flytta utomlands som en följd av ett förbud, säger ordförande Hanna Markkanen i pressmeddelandet.

Enligt Markkanen är näringen viktig för sysselsättningen speciellt i Österbotten. Hon anser att etisk verksamhet och mer transparens kan minska fördomarna mot näringen.