|

SDP-unga vill förbjuda pälsnäringen före 2025 – Centerunga kritiserar förslaget

SDP-unga tycker att pälsnäringen ska förbjudas efter att allt fler finländare motsätter sig pälsfarmning i dess nuvarande form. Zoom
Foto: Linnea de la Chapelle/SPT

SDP-unga tycker att pälsnäringen ska förbjudas efter att allt fler finländare motsätter sig pälsfarmning i dess nuvarande form.

Socialdemokraternas ungdomsorganisation vill gå i Norges fotspår och förbjuda pälsnäringen.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Socialdemokratisk ungdom har gjort en motion till Socialdemokraternas partikongress om att partiet borde jobba för att förbud mot pälsnäringen i Finland och i EU. Motionen är en reaktion på rapporteringen om att endast 15 procent av finländarna stöder en fortsättning av pälsfarmning i dess nuvarande form.

– 13 europeiska länder har redan beslutat att förbjuda pälsnäringen. Till exempel ska pälsfarmarna i Norge köras ner före februari 2025. Finland borde följa samma linje och förespråka ett förbud också inom EU, säger ordförande Mikkel Näkkäläjärvi i ett pressmeddelande.

Enligt ungdomsorganisationen orsakar små burar lidande bland djuren.


Annons
Centerunga försvarar näringen

Centerns ungdomsorganisation kritiserar utspelet i ett pressmeddelande och skriver att det är viktigt att hålla pälsnäringen i Finland. Enligt Centerunga får ett förbud inte efterfrågan att försvinna.

– Den finländska produktionen håller högre standard än de flesta andra länder. Produktionen skulle flytta utomlands som en följd av ett förbud, säger ordförande Hanna Markkanen i pressmeddelandet.

Enligt Markkanen är näringen viktig för sysselsättningen speciellt i Österbotten. Hon anser att etisk verksamhet och mer transparens kan minska fördomarna mot näringen.

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.
|

65-årig man vägrade stanna för vägspärrar – polisbil hamnade i diket

En 65-årig nyländsk man vägrade upprepade gånger under lördagen att stanna för polisens vägspärrar vid Nylands gränser.
Foto: Catariina Salo/SPT

En 65-årig nyländsk man vägrade upprepade gånger under lördagen att stanna för polisens vägspärrar vid Nylands gränser.

Den nyländska mannen misstänks nu för ett flertal olika brott, bland annat för två grova äventyranden av trafiksäkerheten och för tredska mot polis.

Mest läst senaste veckan