På torsdagen fattade Social- och hälsovårdsministeriet beslut om en rad åtgärder som ska säkerställa tillgången på läkemedel och att distributionskedjan fungerar även under coronaepidemin.

Beslutet baserar sig på beredskapslagens paragraf 87 och statsrådets förordning som möjliggör att paragrafen omedelbart tas i bruk.

Läkemedelspartihandeln åläggs att prioritera leveransen av läkemedel och vårdtillbehör till apotek, sjukhusapotek och maskinella doseringsenheter. Om åtgärden inte räcker åläggs partihandeln att prioritera leveransen av receptbelagda mediciner.

Apoteken åläggs bland annat att prioritera beställningar på sådana läkemedel och vårdtillbehör som vanliga kunder behöver. Apoteken ska undvika onödiga större beställningar som baserar sig på en tillfällig ökad efterfrågan. Man åläggs också att utforma sin verksamhet, vid behov begränsa den, för att minska risken för smitta.

Med påbudet hoppas myndigheterna säkerställa en jämlik tillgång på läkemedel genom att förebygga störningar i tillgängligheten till följd av plötsliga toppar i efterfrågan, som inte baserar sig på kundens verkliga vårdbehov.