|

Ministeriet säkerställer tillgången på läkemedel

Med påbudet hoppas Social- och hälsovårdsministeriet säkerställa en jämlik tillgång på läkemedel. Zoom
Foto: Pxhere

Med påbudet hoppas Social- och hälsovårdsministeriet säkerställa en jämlik tillgång på läkemedel.

Läkemedelspartihandeln måste prioritera leveranser till apotek, sjukhusapotek och maskinella doseringsenheter.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

På torsdagen fattade Social- och hälsovårdsministeriet beslut om en rad åtgärder som ska säkerställa tillgången på läkemedel och att distributionskedjan fungerar även under coronaepidemin.

Beslutet baserar sig på beredskapslagens paragraf 87 och statsrådets förordning som möjliggör att paragrafen omedelbart tas i bruk.

Läkemedelspartihandeln åläggs att prioritera leveransen av läkemedel och vårdtillbehör till apotek, sjukhusapotek och maskinella doseringsenheter. Om åtgärden inte räcker åläggs partihandeln att prioritera leveransen av receptbelagda mediciner.

Apoteken åläggs bland annat att prioritera beställningar på sådana läkemedel och vårdtillbehör som vanliga kunder behöver. Apoteken ska undvika onödiga större beställningar som baserar sig på en tillfällig ökad efterfrågan. Man åläggs också att utforma sin verksamhet, vid behov begränsa den, för att minska risken för smitta.

Annons
Med påbudet hoppas myndigheterna säkerställa en jämlik tillgång på läkemedel genom att förebygga störningar i tillgängligheten till följd av plötsliga toppar i efterfrågan, som inte baserar sig på kundens verkliga vårdbehov.

Visa fler
Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.
|

Stadsdirektörer och minister Pekonen oeniga om skyddsutrustning

Social- och hälsovårdsminister Aino-Kaisa Pekonen (VF) utlovar en bättre tillgång på skyddsutrustning, men anser att städerna borde ha förberett sig bättre inför pandemin.
Foto: Vesa Moilanen/Lehtikuva

Social- och hälsovårdsminister Aino-Kaisa Pekonen (VF) utlovar en bättre tillgång på skyddsutrustning, men anser att städerna borde ha förberett sig bättre inför pandemin.

Stadsdirektörerna och borgmästarna från Finlands sex största städer kräver att regeringen tryggar tillgången på skyddsutrustning under coronakrisen.

Vill du läsa hela artikeln?

Obegränsad tillgång till webbnyheter och e-tidningen.

1 månad för 1 €

Mest läst senaste veckan