Under regeringens presskonferens på fredag förmiddag presenterades ett krispaket som totalt är värt 15 miljarder euro.

Det handlar om redan kända åtgärder som företagens skattelättnader men även om nya stöd och nya regler för företagens betalningar samt för uppsägning och rätten till permittering.

Avgörande var de möten som under de senaste dagarna hållits mellan arbetsmarknadsparterna.

– Åtgärderna som man enas kring på kort tid tryggar utkomsten för de finländare som nu blir permitterade eller helt förlorar sina jobb. Dessutom hjälper åtgärderna de företag som måste anpassa sin ekonomi, sade statsminister Sanna Marin (SDP).

Näringsminister Katri Kulmuni gick till och med ut med ett löfte om att inget företags ska behöva gå omkull på grund av coronaåtgärderna.

Regeringens mål är att trygga företagens betalningsförmåga under krisen och minska risken för konkurser. Finansminister Katri Kulmuni (C) gick långt i sina löften:

– Regeringen gör allt för att inte ett enda företag ska gå i konkurs på grund av coronaåtgärderna. Massarbetslöshet ska undvikas med alla medel.

"Regeringen gör allt för att inte ett enda företag ska gå i konkurs på grund av coronaåtgärderna. Massarbetslöshet ska undvikas med alla medel."

Katri Kulmuni

Finansminister

 
Sanna Marin uppmanade även kommunerna att inte gå in för uppsägningar och omfattande permitteringar.

– Vi kommer att trygga kommunernas ekonomi genom olika lösningar.

Justitieminister Anna-Maja Henriksson gick detaljerat igenom hur regler för permitteringar och arbetslöshetsersättning ändras.

Justitieminister Anna-Maja Henriksson (SFP) gick mer detaljerat igenom åtgärderna:

– Arbetspensionsavgiften sänks med 2,6 procentenheter för privata sektorn. Förverkligas senast första juni och är i kraft till årets slut. Innebär en skattelättnad på 910 miljoner euro, avgiften höjs i gengäld åren 2022-2025.

– Minimiförhandlingstiderna vid permitteringar inom privat sektor sänks till fem dagar, från normalt gällande perioder på två eller sex veckor. Även anmälningstiden inför permitteringar sänks, från två veckor till fem dagar.

– Permitteringar tillåts för tidsbundna anställningar, på samma villkor som för tillsvidareanställda. Ger arbetsgivare rätt att även häva tidsbundna kontrakt. Vid permittering har den anställda rätt till utkomststöd.

– Arbetsavtal får sägas upp under prövotiden, även av ekonomiska och produktionsmässiga skäl. Karenstiden för utkomststöd avskaffas helt i sådana fall.

– Om en anställd sägs upp under krisen förlängs arbetsgivarens återanställningsplikt från fyra till nio månader.

"Det ligger i hela landets intresse att stödja företagen så att arbetsplatserna kan bevaras."

Anna-Maja Henriksson

Justitieminister

 
Henriksson beskrev den ekonomiska situationen i landet som "allvarlig".

– Därför är jag glad över att arbetsmarknadsparterna kunnat presenterat ett stort antal åtgärder som regeringen nu går in för. Det ligger i hela landets intresse att stödja företagen så att arbetsplatserna kan bevaras.

Li Andersson närmast i bild, på väg in till regeringens presskonferens.

Undervisningsminister Li Andersson (V) betonade att regeringen också hjälper de som permitteras eller förlorar jobbet:

– Arbetslöshetsersättningens självriskdagar slopas helt, den som blir utan jobb får alltså stöd genast. Åtgärden bekostas av staten. Arbetslöshetsersättningens totala utbetalningstid ska inte heller minskas för den tid man är permitterad.

Li Andersson sade att staten kommer att stödja arbetslöshetskassorna med 20 miljoner euro extra under år 2020.

Inrikesminister Maria Ohisalo berättade om hur de fria företagarna ska stödas.

Maria Ohisalo (Gröna) betonade att regeringen även kommer att stödja de som jobbar under friare förhållanden, till exempel frilansare.

– Mångas försäljning har minskat kraftigt eller sinat helt. Kunder finns inte och orderböckerna är tomma. En stor del fria företagare är nu utan inkomst och trygghet. Regeringen lämnar dem inte utan stöd i detta krisläge.

"Kunder finns inte och orderböckerna är tomma. En stor del fria företagare är nu utan inkomst och trygghet. Regeringen lämnar dem inte utan stöd."

Maria Ohisalo

Inrikesminister

 
Vid tillfällig brist i kassaflödet kan företagaren under en tremånadersperiod söka arbetslöshetsstöd utan det sedvanliga kravet på att företaget ska läggas ned. Detta kräver en utredning om på vilket sätt krisen påverkat just dem.

Näringsminister Mika Lintilä (C) presenterade hur företagen ska stödjas ekonomiskt. Finnveras summa för utbetalning av företagsstöd höjs till tolv miljarder euro.

– Nu måste vi agera snabbt som brandkåren. Men bankerna måste också bjuda till så att Finnvera ger garantier och bankerna delar ut medel. Det naturliga för ett företag i ekonomisk kris är att i första hand vända sig till sin egen bank.

Näringsminister Mika Lintilä underströk att det nu är bråttom att rädda företagen.

Statliga Business Finland får också 150 miljoner euro extra, företagen kan söka stöd ur medlen direkt.

"Nu måste vi agera snabbt som brandkåren. Men bankerna måste också bjuda till så att Finnvera ger garantier och bankerna delar ut medel."

Mika Lintilä

Näringsminister

 
En tilläggsbudget värd 400 miljoner euro är redan under behandling, men mer pengar krävs. Under presskonferensen kom frågan om hur mycket tilläggslån staten behöver i år. Ingen kunde svara på frågan. Men Katri Kulmuni sade att fler tilläggsbudgetar behövs:

– Och det är helt klart att siffran vi pratade om för bara två veckor sedan måste räknas om.

Efter presskonferensen uttryckte Aki Kangasharju, vd för Näringslivets forskningsinstitut ETLA, tacksamhet till regeringen i Yles sändning:

– Vi har visa ledare. Det här paketet var precis vad Finland behövde just nu.