Österbottens förbund får 245 000 euro av statsrådet för att stödja hållbar tillväxt och livskraft i regionen. Totalt får landskapen dela på 5,5 miljoner euro. Fördelningen har skett på basis av folkmängd. 

På Österbottens förbund tänker man använda pengarna för att hjälpa företag som nu drabbas ekonomiskt av den pågående coronaepidemin, till exempel genom att erbjuda ekonomirådgivning. Eftersom landskapsförbundet inte kan stöda företag direkt skulle stödet ges via de österbottniska utvecklingsbolagen (Vasek, Concordia, Dynamo och Kristinestads näringslivscentral). 

– Vi för en diskussion med de regionala utvecklingsbolagen om hur anslagen i praktiken kan användas för att stöda företagen genom rådgivning och information i dessa svåra tider. Utvecklingsbolagen är en bra kanal för att stöda företagen, eftersom de vet vilka de regionala utvecklingsbehoven är, säger landskapsdirektör Kaj Suomela i ett pressmeddelande.

– Även om den här pengasumman inte är stor kan den ha betydelse. Vårt mål är att använda oss av den kunskapsbas som byggts upp genom tidigare projekt och ha ett nära samarbete med utvecklingsbolagen så att vi kan styra finansiering till sådan verksamhet som bäst stöttar företagen i den nya situation som coronaviruset har orsakat, fortsätter Suomela.