Landets beslutsfattare samlades under onsdagskvällen för att diskutera om det behövs mer omfattande åtgärder i Finland för att stävja smittspridningen av coronaviruset.

En fråga som hängt i luften hela kvällen var om striktare begränsningar av rörelsefriheten borde införas. Närmare bestämt, ska Nyland och dess 1,7 miljoner invånare isoleras från resten av Finland. 

Och så blev det. Förslaget har riksdagens stöd, men ska ännu formellt godkännas. Gränserna till Nyland stängs och fram tills den 19 april tillåts endast den allra nödvändigaste arbetstrafiken till och från landskapet.

– Vår uppfattning är att det enda sättet att sätta stopp för virusspridningen är att begränsa kontakten mellan människor, och för att göra det måste vi nu ytterligare begränsa rörelsefriheten, säger statsminister Sanna Marin (SDP).


Det blir alltså förbjudet att röra sig över landskapsgränsen till Nyland, men det finns undantag. Till exempel kommer det vara möjligt för människor att korsa gränsen för att resa hem.

Andra undantag rör bland annat myndighetsverksamhet, viktiga förtroendeuppdrag och oundvikliga jobbresor. Tungt vägande personliga orsaker som begravningsbesök och barns umgängesrätt kan också motivera resor till och från Nyland. Det gör däremot inte fritidsresor.

– De åtgärder vi redan tagit hjälper, men de räcker inte till då vi tar i beaktande hur epidemin har utvecklats i Nyland, säger familje- och omsorgsminister Krista Kiuru.

– En stor del av de som smittats upplever lindriga symtom, det ökar risken för att de omedvetet ska sprida viruset. Och viruset riskerar leda till en allvarlig sjukdom som är farlig för ung som gammal. För äldre människor kan den till och med vara fatal.


Enligt Marin ser det ut som att förbudet kan träda i kraft 27 mars, men redan nu uppmanas nylänningarna att stanna inom landskapets gränser. Däremot behöver man inte sitta i karantän två veckor om man återvänder till Nyland från en annan del av landet. 

– Det här är inget som görs på lösa grunder. Och trots att begränsningarna juridiskt inte trätt i kraft än, är det viktigt att folk inte stressar iväg till sina sommarstugor över landskapsgränsen. Nu ska ni stanna hemma, säger inrikesminister Maria Ohisalo (Gröna).


Vad är då oundvikliga arbetsresor?

– Om det inte är möjligt att ordna arbetet på distans kan det vara fråga om en oundviklig arbetsresa. Det kan till exempel handla om transport av livsmedel, säger Marin.

De nya begränsningarna är i kraft ungefär tre veckor. Om begränsningarna fortfarande anses vara oundvikliga om tre veckor kommer de att förlängas.

– Men så fort nationella hälsovårdsmyndigheter anser att det är tryggt att häva begränsningarna kommer vi att göra det, säger Henriksson.

Enligt Marin kommer man sannolikt att förlänga övriga begränsningar som i nuläget är i kraft tills den 13 april.


Regeringens beslut kommer som resultat av de ändrade prognoser för hur coronasmittan förväntas sprida sig i Finland som offentliggjordes på onsdagen.

Institutet för hälsa och välfärd (THL) meddelade att den senaste uppskattningen är att cirka 11 300 finländare kan behöva sjukhusvård på grund av coronaviruset. Av dem uppskattar man att omkring 3 600 behöver intensivvård.

Enligt justitieminister Anna-Maja Henriksson (SFP) är detta en åtgärd man kan ta med stöd av paragraf 118 i beredskapslagen riksdagen kan besluta om olika begränsningar i rörelsefriheten. Ett sådant beslut kan tas för högst tre månader åt gången. Begränsningarna måste ses som nödvändiga för att avvärja fara som hotar liv och hälsa. 

– Nu handlar det om att vi vill undvika att hela befolkningen insjuknar samtidigt, för då räcker inte våra resurser. Många kan säkert tycka att det här innebär en stor uppoffring, men det görs för att rädda liv, säger Henriksson.

Polisen kommer att övervaka så att förbudet följs och ingriper vid överträdelser. Vid behov kommer man att be om hjälp av gränsbevakare och försvarsmakt, något som redan är på gång.

– Jag har varskott försvarsmakten om att polisen kan komma att be om hjälp, säger försvarsminister Antti Kaikkonen (C).

I första hand kan det komma att bli aktuellt att beväringar hjälper till och styr trafik. Polisen kommer inte att sina överlåta sina befogenheter som att upprätthålla samhällsordningen till beväringar.

– Men tanken är förstås att människorna på eget initiativ ska följa begränsningarna, polisens resurser räcker inte till för att se till så att beslutet följs till fullo, säger Ohisalo.


Ett annat förslag regeringen vill införa för att förhindra smittspridningen är att restaurangerna inte ska få servera mat i sina lokaler, utan endast sälja portioner för medtagning.

Förslaget har godkänts av grundlagsutskottet. Men under onsdagskvällen blev det klart att man inte kommer att få i kraft en begränsning av restaurangverksamheten i tid till den inkommande helgen.

Marin vädjar ändå att bland annat pub- restaurang- och kaféägare på eget initiativ ska sluta servera mat i sina lokaler. 

– Jag vill inte se restauranger och nattklubbar hålla öppet i helg. Jag vädjar å det starkaste.

Marin öppnar för egenföretagarnas utkomst ska stödas genom att man skjuter till ytterligare stödpaket.