Nu har 1882 personer bekräftats bära coronaviruset i Finland. Det är en ökning med 267 fall sedan i går. Det är den största rapporterade dagliga ökningen sedan epidemin nådde Finland.

Enligt THL kan toppen delvis förklaras genom att en del fall nu bekräftas retrospektivt. Men närmare 200 av de nya fallen har bekräftats genom tester som utförts de senaste dagarna.

Av samtliga smittade i Finland finns 30 inom Vasa sjukvårdsdistrikt och enligt THL:s statistik finns 18 av dem i Vasa. 


Enligt Helsingin Sanomat vårdas 180 personer på sjukhus för covid-19, av dem vårdas 72 personer på intensivavdelning. Helsingfors och Nylands sjukdvårdsdistrikt (HUS) är fortsättningsvis det hårdast drabbade området i Finland. Kring två av tre av alla smittor har bekräftats i Nyland. 

Hittills har 25 personer dött på grund av covid-19 i Finland. Dödssiffran har stigit något sedan coronaviruset spridit sig på ett vårdhem i Norra Savolax. Enligt Norra Savolax sjukvårdsdistrikt har tre åldringar på vårdhemmet omkommit. 

THL känner till åldern på 19 av de döda. Medianåldern på dem var 84 år. Två döda var mellan 51 och 70 år, 13 var mellan 71 och 90 år och fyra var över 90 år. 


Enligt Yle har coronaviruset spridit sig bland både boenden och personal på vårdhemmet. De som bekräftats bära smittan har isolerats och andra som utsatts för smittan befinner sig i karantän.

Men på ett vårdhem behöver många åldringar regelbunden hjälp, vilket gör det svårare att isolera smittade klienter. 

– Man kan förstås inte isolera åldringar för sig själva i olika rum. Vissa kan behöva mycket hjälp. Nu måste social och hälsovårdsministeriet berätta vad som gäller i dessa situationer, säger Marja Jylhä professor i gerontologi till Yle.

Enligt THL ska siffrorna uppdateras med ytterligare information om läget under lördagen.

Uppdaterad kl 15.45 med antalet döda och uppgifter om dem.