|

Lista: Njut av kulturskatter hemma i soffan

Temat för Talwi-brädspelet från 1871 är vinter. Zoom
Foto: Nationalbiblioteket

Temat för Talwi-brädspelet från 1871 är vinter.

Biblioteken, museerna och arkiven i Finland har varit tvungna att stänga på grund av coronaläget. I den här listan finns länkar som tar dig bakåt i tiden i din närmiljö. Du kan skriva ut brädspel från 1800-talet och beundra konstskatter.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

1. Ser hur din närmiljö såg ut förr i tiden
Finna Street-söktjänsten visar gamla fotografier baserade på ditt läge. Sökningen fungerar bäst i mobilen och utomhus.

2. Fördjupa dig i den egna släktens historia
Personer intresserade av den egna släktens historia har tillgång till mångsidigt digitalt material, såsom fotografier och dokument. Du kan leta efter information om din egen släkt genom att skriva in ditt efternamn i sökfunktionen på förstasidan. Om du har tur kan du hitta bilder på dina egna släktingar.

3. Titta på inhemska långfilmer
I det nationella audiovisuella institutets samling på 2 300 filmer ingår klassiska finska filmer, kortfilmer och vintage-reklam.

4. Skapa ett gammaldags brädspel för familjen
Nationalbibliotekets samling med brädspelinnehåller rese-, idrotts- och krigsspel från 1800-talet framåt. Spelen får användas fritt och kan skrivas ut.

5. Beundra konstskatter
Fördjupa dig i museernas digitala konstsamlingar. I Finna hittar du bland annat verk av Helene Schjerfbeck.

6. Skicka ett digitalt påskkort
Bläddra bland gamla påskkort, välj din favorit och skicka en länk till kortet till vänner och släktingar.

7. Bekanta dig med undervisningstavlor
Förr i tiden användes undervisningstavlor i samma syfte som internet idag. Läs om djur, människans anatomi, första hjälpen, växter, världshistoria och främmande kulturer med hjälp av samlingar med undervisningstavlor.

8. Lär dig något nytt
I Finna hittar du lärdomsprov inom en massa olika branscher. Du kan ta del av nästan 300 000 slutarbeten.

9. Kolla smidigt tillgången på e-böcker
Biblioteken erbjuder e-böcker, men de kan vara reserverade för tillfället. Om du har ett bibliotekskort till flera bibliotek kan du leta efter ett verk i bibliotekens samlingar via Finna och låna verket. Skriv in bokens namn i sökfunktionen på förstasidan och avgränsa sedan sökningen till e-böcker och önskade bibliotek.

 Listan är sammanställd av den riksomfattande söktjänsten Finna.fi. Där hittas fler kulturupplevelser. 

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.
|

Knausgård skriver sig bort från "Min kamp"

"Jag har gått in i konflikter som är väldigt viktiga för alla karaktärer, och även om det inte är direkt överförbart till mig, är det mycket akut som pågår där som jag känner igen från mitt eget liv, säger Karl-Ove Knausgård om sin nya roman "Morgonstjärnan". Pressbild.
Foto: Magnus Liam Karlsson

"Jag har gått in i konflikter som är väldigt viktiga för alla karaktärer, och även om det inte är direkt överförbart till mig, är det mycket akut som pågår där som jag känner igen från mitt eget liv, säger Karl-Ove Knausgård om sin nya roman "Morgonstjärnan". Pressbild.

Han skrev sex böcker utifrån sig själv. Men nu vill Karl-Ove Knausgård bort från autofiktionen. I "Morgonstjärnan" djupdyker han i människans existentiella villkor genom ett myller av öden.

Vill du läsa hela artikeln?

Obegränsad tillgång till webbnyheter och e-tidningen.

1 månad för 1 €

Mest läst senaste veckan