Sannfinländarna, Samlingspartiet och Kristdemokraterna anser att regeringsprogrammet är föråldrat och att det behövs ett nytt program som hjälper Finland ur coronakrisen.

– Regeringsprogrammet har i praktiken upplösts. Situationen har förändrats fullständigt efter att regeringsprogrammet förhandlades fram. Programmets ekonomiska utgångspunkter har kollapsat, säger Samlingspartiets ordförande Petteri Orpo i en intervju för Yle.

Han får medhåll av Sannfinländarnas ordförande Jussi Halla-aho.

– Regeringsprogrammet måste skrivas om. Det är helt uppenbart att de ursprungliga målsättningarna som berör sysselsättningen och klimatpolitiken inte kan förverkligas i den här situationen, säger Halla-aho till Yle.

Kristdemokraterna utgår också från att regeringen skrotar sitt program i samband med budgetförhandlingarna.

– Också utan coronakrisen hade regeringsprogrammet ställts inför en tuff sits. Nu är det i praktiken helt omöjligt att förverkliga, säger Kristdemokraternas ordförande Sari Essayah.

Sannfinländarna vill att regeringen frångår sin klimatpolitik, fryser biståndet och lägger ned den nationella flyktingkvoten. Samlingspartiet och Kristdemokraterna kräver bland annat att regeringen skrinlägger sina planer på att förlänga läroplikten.