Egenföretagare får coronastöd från Kosek

Staden sköter också utbetalningen av stödet, säger Pekka Pohjola, Koseks t.f. verkställande direktör. Zoom
Foto: Kevin Åkerlund

Staden sköter också utbetalningen av stödet, säger Pekka Pohjola, Koseks t.f. verkställande direktör.

Staden Karleby och dess utvecklingsbolag Kosek gör det möjligt för egenföretagare att beviljas coronastöd.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Karleby stad och Karlebynejdens Utveckling Ab Kosek har under veckoslutet berett processen enligt vilken egenföretagare beviljas coronastöd som finansieras av staten i enlighet med fredagens riktlinjer från arbets- och näringsministeriet.

Egenföretagare i Karleby kan ansöka om stödet direkt av Kosek.

Enligt nuvarande uppgifter torde stödförordningen träda i kraft på torsdag den nionde april. Karleby stadsstyrelse behandlar ärendet till nödvändiga delar på sitt sammanträde på måndag.

Kosek öppnar ansökningsanvisningar och en ansökningsbotten på sina webbsidor där företagaren kan fylla i och returnera sin ansökan.

Annons
– Handläggningen sker i Kosek i enlighet med arbets- och näringsministeriets tillämpningsanvisningar och det egentliga beslutet om stöd fattas som stadens tjänsteinnehavarbeslut. Staden sköter också utbetalningen av stödet, säger Pekka Pohjola, Koseks t.f. vd.

Kosek ger företagare mera information om stödet för egenföretagare på deras hemsida. Uppgifterna uppdateras i den takt ministeriets anvisningar preciseras. Företagare kan också kontakta Kosek:s företagsutvecklare via e-post eller telefon.

Arbets- och näringsministeriet riktar stödåtgärder till olika företagsgrupper för att dämpa konsekvenserna av coronavirusepidemin. Som en del av detta paket skapas ett stöd för egenföretagare. I praktiken sköter kommunerna handläggningen av ansökningarna, beslutsfattandet och utbetalningen av stödet.

Stödet finansieras i sin helhet av staten och uppgår i Finland totalt till 100 miljoner euro. Förordningen torde träda i kraft den nionde april varefter stödet betalas till kommunerna enligt en kalkylmässig fördelningsgrund.

Visa fler
Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.

Mest läst senaste veckan