En ny enkät som Yle har låtit göra visar att mer än en miljon finländare har gått över till att distansarbeta under coronakrisen. Enligt Taloustutkimus kan distansarbetet bli bestående för många.

– Ett intressant resultat i enkäten är att finländarna verkligen gillar distansarbete. Över hälften av dem som svarade vill distansarbeta också under normala omständigheter, säger forsknings- och kunddirektör Juho Rahkonen på Taloustutkimus till Yle.

Distansarbete är populärast i åldersgruppen 30–44 bland dem som är bosatta i huvudstadsregionen, Åbo och Tammerfors. Unga i åldersgruppen 20–29 tycker minst om att distansarbeta.

– Distansarbete passar det finska folklynnet som hand i handske. Det stör inte oss att det är en kilometers avstånd till en annan människa, säger han.

Till distansarbetets fördelar hör att man sparar tid och pengar på att inte behöva pendla till jobbet. Rahkonen tror också att det är effektivare att jobba på hemkontoret än på arbetsplatsen. Enligt enkäten vill knappt en tredjedel av finländarna distansarbeta mer i framtiden.

– Vi kan vänta oss en boom för distansarbete i Finland. Arbetslivet kommer att förändras permanent när över 300 000 personer vill distansarbeta efter coronakrisen, säger Rahkonen.

Taloustutkimus intervjuade på uppdrag av Yle sammanlagt 1 401 personer för enkäten i början av april. Felmarginalen i enkäten är 2,5 procentenheter åt vardera hållet.