Vasa centralsjukhus i full beredskap – alla smittkedjor inte kända

Marina Kinnunen. Zoom
Foto: Mikael Nybacka

Marina Kinnunen.

Inom Vasa sjukvårdsdistrikts område kan man inte längre bekräfta alla smittkedjor. Sjukhuset vårdar en del av patienterna med covid-19 på intensiven.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Pandemiledningsgruppen som består av Vasa centralsjukhus tjänstemän har konstaterat att beredskapen bör höjas. Sjukvårdsdistriktets direktör Marina Kinnunen har beslutat att sjukhuset ska övergå i full beredskap. 

– Vi har vissa kriterier som ska uppfyllas för att sjukhuset ska övergå i full beredskap. I dag uppfyller vi två av dessa kriterier. Därför fattade vi beslutet i morse, säger Kinnunen.

Vilka kriterier är det frågan om? 

– Det går jag inte in på. 

Antalet fall som bekräftats med laboratorieprover uppgår nu till 42 stycken. På torsdagen hade man genomfört totalt 724 tester.

Inom Vasa sjukvårdsdistrikts område kan man inte längre bekräfta alla smittkedjor. 

– Nu är det verkligen viktigt att följa alla anvisningar som regeringen, THL och Social- och hälsovårdsministeriet har gett. Nu är det viktigt att vi kan minimera antalet smittfall, säger Kinnunen.

42

coronafall i Vasa sjukvårdsdistrikt

 
Annons
Hon säger att läget på sjukhuset är lugnt. Det är tryggt att komma till sjukhuset om man behöver vård. Sjukhuset öppnade tidigare i veckan en separat ingång för patienter som uppvisar symtom på luftvägsinfektion. 

– Full beredskap betyder inget särskilt för invånarna. Vi känner inte längre till smittkedjorna och då måste alla iaktta försiktighet. 

Sjukhuset vårdar en del av patienterna med covid-19 på intensiven.

– För att skydda patienternas integritet går vi inte ut med några noggrannare uppgifter om dem som vårdas på sjukhuset.

– Vi har redan i veckor förberett oss på att vi kanske måste övergå i full beredskap, varför vi förväntar oss att övergången kommer att löpa smidigt. I och med att vi övergår i full beredskap koncentrerar vi våra resurser och använder våra utrymmen i större utsträckning för vården av pandemipatienter, säger Kinnunen. 

Naturligtvis vårdar sjukhuset fortfarande även andra patienter än bara coronapatienter. Det är viktigt att de som behöver vård söker sig till sjukhuset för vård.

I och med att sjukhuset nu övergått i full beredskap hinner man på sjukhuset inte besvara frågor eller ge några intervjuer. Marina Kinnunen hann prata med VBL innan hon rusade iväg till pandemiledningsgruppens möte. 

Visa fler
Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.
|

Infektionsöverläkare: Ovanligt med falskt positivt coronatest

Det har aldrig tidigare hänt inom Soite att ett kompletterande coronatest gett annat resultat än det första. Enligt infektionsöverläkare Marko Rahkonen är testen i huvudsak tillförlitliga.
Foto: Arkiv/Eva-Stina Kjellman

Det har aldrig tidigare hänt inom Soite att ett kompletterande coronatest gett annat resultat än det första. Enligt infektionsöverläkare Marko Rahkonen är testen i huvudsak tillförlitliga.

Det har aldrig tidigare konstaterats inom Soite att ett coronatest visat fel resultat. Men på tisdagen var det ett faktum. Infektonsöverläkaren anser ändå att testen är tillförlitliga.

Vill du läsa hela artikeln?

Obegränsad tillgång till webbnyheter och e-tidningen.

1 månad för 1 €

Mest läst senaste veckan