I flera dagar i rad har antalet smittade inte ökat i Vasa sjukvårdsdistrikt. Provtagningen har inte stannat av, men den har saktat ner. I sjukvårdsdistriktet har nu 1508 prov tagits. 30–50 prover tas under vardagar, färre under helger.

Infektionsläkaren Heikki Kaukoranta kan inte säga exakta siffror, men antalet prover som tas har minskat med tiotals procent de senaste två veckorna. Detta även om målsättningen är att ta fler prover. Förklaringen är att det helt enkelt är färre som hör av sig med symptom som kunde tyda på coronaviruset.

– Det är färre som kontaktar sjukvården med luftvägssymptom nu än för en månad sedan. Den riktiga våren har kommit. Människor som är i kontakt med oss har täppt näsa eller heshet, men det tyder inte på infektionssymptom.

Att testa för testandets skull om man inte misstänker corona är inte hållbart.

– Det är inte nödvändigt att testa människor som inte har symptom, det anser jag och den synen delar även centralsjukhuset. 

I två veckor har situationen varit stabil i sjukvårdsdistriktet. Under den här tiden har man fått tio nya bekräftade fall av covid-19.

– Antalet smittade i vårt område är lågt. Och ännu lägre är antalet i övriga Österbotten, utanför Vasa.