Nästan sju veckor efter det att Storbritannien stängde ner stora delar av samhället har över 31 800 människor dött av covid-19. Bara USA har fler antal döda. Och det är inte läge att häva restriktionerna än, meddelade premiärminister Boris Johnson i ett tal till nationen i söndags kväll.

Däremot uppmuntrade han vissa människor att gå tillbaka till jobbet – ett besked som togs emot med tvivel av ledarna i Skottland, Wales och Nordirland, som väljer att fortsätta mana sina invånare att stanna hemma.

– Det här är inte rätt tid att upphöra med nedstängningen, sade Johnson.

– De som inte kan arbeta hemma, som till exempel jobbar inom bygg eller tillverkning, bör aktivt uppmuntras att gå till jobbet.


Från och med onsdag kan britterna motionera fritt utomhus, sola i parker och vissa alltså återgå till arbetet. En del barn kan återvända till skolan i juni och då kan också vissa butiker som säljer icke-nödvändigheter komma att öppna.

Kritiseras för långsam start

  • Storbritanniens premiärminister Boris Johnson, som själv tillbringade tre dagar på intensiven sedan han insjuknat i covid-19, har kritiserats för att i början av virusutbrottet inte ha tagit situationen på tillräckligt stort allvar. I början av mars, när WHO varnade för en möjlig pandemi, förespråkade den brittiska regeringen framför allt noggrann handhygien.
  • Den 5 mars registrerades Storbritanniens första dödsfall i covid-19. I mitten av mars började antalet fall att öka kraftigt och då slopades kontaktspårningen, det vill säga att hitta och testa personer som varit i kontakt med smittade, till stora delar. I stället satsade regeringen på strategin med så kallad social distansering.
  • Den 20 mars beordrades skolor, barer, restauranger, gym och liknande anläggningar att stänga. Tre dagar senare sade Johnson att människor bara fick lämna hemmet för att handla mat, motionera eller resa till arbetet om de inte kunde jobba hemma.
  • Den senaste tiden har målet varit att testa 100 000 personer om dagen – men det har varit svårt att genomföra i praktiken.
  • Källa: AFP (TT)
 

Förvirring och kritik

Men i övrigt har regeringens plan för att stegvis lätta på restriktionerna under kommande månader kritiserats för sin vaghet. Johnson levererade varken klarhet eller konsensus, slår oppositionsledaren Keir Starmer från Labour fast.

Len McCluskey, ordförande för fackförbundet Unite, håller med och menar att miljontals människor på måndagsmorgonen funderade över huruvida de skulle gå till jobbet eller inte.

– Det var förvirrande och nästan tvivelaktigt. Fler frågor än svar, säger han till BBC om Johnsons tal.


Den som återgår till jobbet bör inte använda kollektivtrafik för att ta sig dit, enligt Johnson. Och Dave Prentis, generalsekreterare för fackförbundet Unison, understryker vikten av att säkerheten sätts främst.

– Det får inte bli tal om några genvägar eller att gå för snabbt fram och äventyra de anställdas säkerhet. Ekonomin är viktig men det är människoliv också, säger han till The Guardian.


"Rena grekiskan"


Förvirringen märks också på en del brittiska förstasidor på måndagen. "Det här är grekiska för oss, Boris" står det exempelvis i The Metro medan The Mirror sammanfattar det med "Nedstängda Storbritannien: Det är kaos".

Regeringen ska dock offentliggöra en 50-sidig detaljerad plan med vägledning. Av den kommer det bland annat att framgå att britterna kan träffa personer som inte ingår i det egna hushållet om det sker utomhus och med två meters avstånd, bekräftar utrikesminister Dominic Raab för BBC.