|

Fonder vill skapa kulturell mötesplats

Aktörerna på området, bland annat Svenska teatern, är positiva till det nya projektet som ska stärka det finlandssvenska kulturlivet. Zoom
Foto: Charlotte Winberg/SPT

Aktörerna på området, bland annat Svenska teatern, är positiva till det nya projektet som ska stärka det finlandssvenska kulturlivet.

Det finlandssvenska kulturlivet kan få större synlighet i den så kallade Kulturtriangeln.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Fem finlandssvenska fonder vill skapa en kulturell mötesplats i centrala Helsingfors. Nu utreds möjligheten till en mångsidig kulturverksamhet i den så kallade Kulturtriangeln.

Området i centrala Helsingfors inramas av Centralgatan, Norra Esplanaden och Skillnaden. Svenska teatern, Akademiska Bokhandeln och Stockmann, som i dag verkar i triangeln, är i det här skedet positivt inställda till utredningen.

Flera aktörer har under den senaste tiden efterlyst bland annat ett barnkulturcentrum och en större synlighet för det finlandssvenska i centrala Helsingfors. Samtidigt önskas en utveckling av fastigheterna på området.

Svenska kulturfonden, Föreningen Konstsamfundet, Stiftelsen Brita Maria Renlunds Minne, Stiftelsen Tre Smeder och Svenska folkskolans vänner finansierar utredningen.

Annons
Sören Lillkung som är vd för Svenska kulturfonden säger i ett pressmeddelande att uppdraget att stärka det svenska i Finland betyder att Kulturfonden måste vara lyhörd för nya behov.

– Vi behöver en stark och synlig närvaro på ett centralt läge, en plats där man kan erbjuda mångsidiga kulturella upplevelser för Helsingforsbor och andra inhemska och internationella besökare.

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.
|

Nu frontar Mathias från Jakobstad black metalbandet – och går rakt upp mot toppen på listan

Numera frontar Mathias Lillmåns ... and Oceans. Bandet är aktuellt med en ny skiva.
Foto: Mikael Karlbom

Numera frontar Mathias Lillmåns ... and Oceans. Bandet är aktuellt med en ny skiva.

... and Oceans släppte nyss sin första fullängdare på 18 år. Den landade på tredje plats på Finlands officiella topplista för fysiska album.

Vill du läsa hela artikeln?

Obegränsad tillgång till webbnyheter och e-tidningen.

1 månad för 1 €

Mest läst senaste veckan