Inga nya coronafall i Vasa sjukvårdsdistrikt har bekräftats sedan i går, det meddelar VCS i onsdagens coronauppdatering. 

Antalet bekräftade smittor i Österbotten är 60. Det är nu en vecka sedan ett fall av covid-19 senast bekräftades i sjukvårdsdistriket.

– Läget är mer eller mindre lugnt i hela landet och det beror på att alla restriktioner fungerar. Även om det är svårt att svara på varför vi inte haft några fall i sjukvårdsdistriktet, kan man anta att det är samma orsak, säger Silvia Grönroos-Pada, infektionsläkare på Vasa centralsjukhus. 

Man kommer nu att öka den vanliga sjukvårdsverksamheten på Vasa centralsjukhus. Samtidigt är man väl förberedda att övergå till full beredskap om situationen kräver det.

– Vi kan nog förvänta oss att det blir en ökning av fallen då restriktionera lättas. Men det fungerar ju inte heller att fortsätta restriktionerna hur länge som helst. 
 
Under den tiden senaste veckan har kring 300 prov tagits och alla har alltså varit negativa.  

I Södra Österbottens sjukvårdsdistrikt är det lika lugnt. Inga nya fall har bekräftats sedan igår. Totalt 44 personer har bekräftats smittade i sjukvårdsdistriktet. Siffran har varit oförändrad i åtta dagar.

Inte heller på Soites område rapporterades om några nya fall på onsdagen. Det är en och en halv vecka sedan det senaste fallet inom Soite. 

Uppdaterad 12:39 med kommentar av Silvia Grönroos-Pada.