|

1,2 miljoner barn kan dö i skuggan av pandemin

Barnadödligheten i utvecklingsländer väntas öka under coronapandemin. Bilden är från ett tidigare tillfälle och har ingen koppling till texten. Zoom
Foto: Schalk van Zuydam/AP/TT

Barnadödligheten i utvecklingsländer väntas öka under coronapandemin. Bilden är från ett tidigare tillfälle och har ingen koppling till texten.

Sinande resurser till sjukvården i fattiga länder kan leda till en kraftig ökning av barnadödligheten under coronakrisen, enligt en FN-rapport.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Dessa tio länder kan drabbas hårdast

  • De tio länder som väntas drabbas hårdast av den ökande barnadödligheten är Bangladesh, Brasilien, Kongo-Kinshasa, Etiopien, Indien, Indonesien, Nigeria, Pakistan, Uganda och Tanzania, enligt rapporten.
  • Källa: AFP (TT)
 


Den explosionsartade spridningen av coronaviruset, som hittills slagit hårdast mot Europa och USA, har fått resten av världen att hålla andan. Utöver den pandemiska smittan varnar nu FN i en rapport för att utvecklingsländer världen över har fått ännu ett problem att oroa sig för: kraftigt ökad barnadödlighet till följd av sinande resurser i sjukvården.

Mest utsatta är utvecklingsländer i Afrika, Asien och Latinamerika.

Sammanlagt omkring 1,2 miljoner fler spädbarn kan komma att dö i behandlingsbara sjukdomar det kommande halvåret, enligt rapporten, som publicerats i The Lancet Global Health. Dessutom beräknas mödradödligheten i de 118 länderna öka med 40 procent, eller 56 700 fall, enligt FN.
Annons

Beräkningarna baseras på en modell som bland annat räknat på följderna av minskad familjeplanering, försämrad antenatal-, förlossnings- och neonatalvård samt färre vaccinationer då knappa resurser dirigeras om till vård av coronapatienter.

– Enligt det värsta tänkbara scenariot kan antalet barn som dör före sin femårsdag öka globalt för första gången på årtionden, säger chefen för FN:s barnfond Unicef Henrietta Fore.

De främsta orsakerna till ökningen i barnadödlighet tros bli undernäring och brist på behandling av neonatal sepsis och lunginflammation hos nyfödda, enligt FN.

Visa fler
Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.
|

Norsk minister orolig för ny smittvåg

Norges hälsominister Bent Høie (H) varnar för antalet fall kan öka igen om norrmännen börjar ta lättare på coronarestriktionerna. (H). Arkivbild.
Foto: Örn E. Borgen / NTB scanpix/TT

Norges hälsominister Bent Høie (H) varnar för antalet fall kan öka igen om norrmännen börjar ta lättare på coronarestriktionerna. (H). Arkivbild.

Få nya fall av coronasmitta har registrerats i Norge de senaste dagarna. Men medan Norge långsamt återgår till det normala pyr en oro.

Vill du läsa hela artikeln?

Obegränsad tillgång till webbnyheter och e-tidningen.

1 månad för 1 €

Mest läst senaste veckan