Nytt fall av covid-19 i Vasa sjukvårdsdistrikt – "Vi kan inte bara skylla på Sverige"

Zoom
Foto: Arkiv/Linus Lindholm

I dag kom ett nytt bekräftat fall av viruset. Chefsöverläkare Peter Nieminen vill inte säga var det nu aktuella fallet fått sin smitta, men påpekar att vi inte bara kan skylla på Sverige.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

– Vi vet ju alla att det finns mycket fler smittade i Sverige och risken att smittas är större där, säger chefsöverläkare Peter Nieminen.

– Men det är inte så svartvitt att alla nya fall i Österbotten blivit smittade i Sverige. Vi har ju också covid-19 på olika håll i Finland. 

Peter Nieminen, chefsöverläkare.
Foto: Vasa centralsjukhus

Peter Nieminen, chefsöverläkare.Vasa sjukvårdsdistrikt meddelar att 62 personer nu har testat positivt. 
Hittills har 2311 personer besökt centralsjukhuset för att ta ett test. 
Annons

I Södra Österbotten är antalet smittade 45, precis som det varit under den här veckan. Där kom det senaste bekräftade fallet i lördags.  Där har också fler tagit ett coronatest, hittills är de 3224. I Mellersta Österbotten är antalet smittade 24, inga nya fall har konstaterats under det senaste dygnet.

Peter Nieminen tycker ändå inte att för få testar sig vid centralsjukhuset. 

– Också här ökar antalet, men man ska inte överdriva heller. Känner man att man har symptom kan man ringa först och höra efter. 

– Nu är det dessutom pollentider. Men allergikerna brukar känna igen sina symptom, så vi har inte upplevt att det kommer folk i onödan, säger Nieminen. 


Just nu betraktar Nieminen läget i Österbotten som lugnt. Skolorna har varit öppna i drygt två veckor, men det har inte fört med sig en våg nya fall. 

– I södra Finland har det dykt upp fler fall, men här verkar vi ha klarat oss bra. 

– Jag hoppas att läget förblir lugnt, hela sommaren, säger Peter Nieminen. 


Artikeln uppdaterad klockan 14.50 med de senaste uppgifterna för Mellersta Österbotten.

Visa fler
Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.

Turismen från Sverige oroar inte på sjukhuset i Karleby – "Ingen jättestor rädsla"

Chefsöverläkare Pirjo Dabnell på Möcs har inte pustat ut än. Finland är inget isolerat land och risken för nya coronafall finns hela tiden. Någon stor rädsla att svenska turister ska ta smittan till Mellersta Österbotten finns ändå inte inom Soite.
Foto: Arkiv/Sonja Finholm

Chefsöverläkare Pirjo Dabnell på Möcs har inte pustat ut än. Finland är inget isolerat land och risken för nya coronafall finns hela tiden. Någon stor rädsla att svenska turister ska ta smittan till Mellersta Österbotten finns ändå inte inom Soite.

Inom Mellersta Österbottens sjukvårdsdistrikt finns ingen stor oro för att svenska turister, eller turister över lag, ska orsaka nya coronafall. Regionen har varit coronafri en månad.

Vill du läsa hela artikeln?

Obegränsad tillgång till webbnyheter och e-tidningen.

1 månad för 1 €

Mest läst senaste veckan