– Jag försökte byta ut vårt säkerhetsfolk i Rio de Janeiro offentligt och jag kunde inte. Det är förbi. Jag kommer inte vänta tills min familj eller mina vänner är körda, säger Bolsonaro bland annat i videon som ska ha spelats in vid ett möte med ministrar den 22 april.

Två av Bolsonaros söner, också de politiker, förekommer i två olika rättsutredningar. Presidenten och sönerna har kallat utredningarna politiskt motiverade.

I videoinspelningen säger Bolsonaro att om det inte går att byta ut en viss person inom rättsväsendet så byter man ut den aktuella personens chef. Om inte heller detta går byter man ut en minister, konstaterar presidenten i inspelningen.

Jair Bolsonaro försvarar det som hörs på inspelningen, och skriver i ett Facebookinlägg att det inte finns något på bandet som tyder på otillåten påverkan på federala polisens arbete.

Han utvecklar i en radiointervju att han pratat om sin egen personliga säkerhet och inte olika polischefer.


Vill se telefon


Högsta domstolen utreder presidenten för misstankar om politisk inblandning i den federala polisens arbete.

Även partier i landet har börjat titta närmare på presidentens agerande. Oppositionen har i kongressen begärt att presidentens och hans sons telefon lämnas över till utredarna, vilket Bolsonaro varnar för kan innebära en risk för rikets säkerhet. Nationella säkerhetsrådgivaren Augusto Heleno säger i ett uttalande att han är upprörd över begäran.

I slutet av april avskedade Bolsonaro polischefen Maurício Valeixo och nominerade familjevännen Alexandre Ramagem till ny federal polischef. Det fick landets justitieminister Sérgio Moro att avgå i protest och rikta anklagelser mot presidenten om politisk inblandning i den federala polisens arbete.

Utnämningen av Ramagem lades på is, efter beslut av Högsta domstolen, på grund av kopplingen till Bolsonarofamiljen.