|

Nordiska energiministrar vill satsa på grön nystart

De nordiska energiministrarna vill bland annat främja ökat samarbete kring offshore-vindkraft i Östersjön. Zoom
Foto: Pixabay

De nordiska energiministrarna vill bland annat främja ökat samarbete kring offshore-vindkraft i Östersjön.

De nordiska energiministrarna vill att hållbara energilösningar ska vara en drivkraft när ekonomin nystartas efter coronakrisen.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Ministrarna drog upp riktlinjerna för återhämtningen och godkände också en deklaration om hur den nordiska elmarknaden ska utvecklas framöver i samband med ett digitalt möte på tisdagen.

Ministrarna anser att energi är en av de sektorer som har den största tillväxtpotentialen och de största exportmöjligheterna inom Norden.

"Återhämtningen för ekonomin i Norden och Europa efter covid-19 öppnar stora möjligheter för en grön nystart, som stödjer en koldioxidneutral framtid, skapar jobb och ger oss en konkurrenskraftig hållbar tillväxt, säger Danmarks klimat-, energi- och försörjningsminister Dan Jørgensen i ett pressmeddelande.

Den deklaration som godkändes på mötet betonar bland annat vikten av ökat samarbete kring offshore-vindkraft i Östersjön, stärkt samarbete inom forskning och innovation och en transparent regional tillgång till planläggning och utbyggnad av elnät.

Annons
"Norden ska vara världens mest hållbara och integrerade region senast 2030. Energisektorn spelar en helt avgörande roll i det arbetet", säger Nordiska ministerrådets generalsekreterare Paula Lehtomäki.

Visa fler
Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.

Fortsatt låg ökning av arbetslösa i EU

Trots coronakrisen kan Frankrikes president Emmanuel Macron glädja sig åt sjunkande fransk arbetslöshet: 8,1 procent i maj, jämfört med 8,7 procent i april. Arkivbild.
Foto: Ludovic Marin/AP/TT

Trots coronakrisen kan Frankrikes president Emmanuel Macron glädja sig åt sjunkande fransk arbetslöshet: 8,1 procent i maj, jämfört med 8,7 procent i april. Arkivbild.

Coronapandemin har ännu inte lett till chocksiffror i EU:s samlade arbetslöshetsstatistik.

Vill du läsa hela artikeln?

Obegränsad tillgång till webbnyheter och e-tidningen.

1 månad för 1 €

Mest läst senaste veckan