ÅA-forskaren Kimmo Grönlund föreslår bestående medborgarpaneler som ett sätt att engagera invånarna i beslutsfattandet.

En majoritet av Åboborna vill ha färre bilar och mindre genomfartstrafik i Åbo centrum. Det framkommer ur en enkät som skickades ut till slumpvis utvalda Åbobor. 2 463 personer svarade på enkäten.

Nästan två tredjedelar önskade fler gågator. Samtidigt var en klar majoritet emot att bygga den planerade spårvägslinjen.

Enkäten skickades ut som en del av ett demokratiforskningsprojekt som Kimmo Grönlund, professor i statsvetenskap vid Åbo Akademi, genomför tillsammans med forskarkolleger vid Åbo Akademi och vid Tammerfors universitet.

Utöver enkäten fick personerna möjlighet att delta i en medborgarpanel under rubriken Åbo samtalar. 172 personer deltog och diskuterade Åbos framtida trafikarrangemang i mindre grupper.

Deltagarna fick i förväg sätta sig in i de olika förslagen och i bakgrundsmaterial.

Ett intressant resultat var att deltagarna efter att ha fått mera information, diskuterat och tagit del av andras åsikter blev mera positivt inställda till att främja fotgängare och cyklister. Däremot ändrades inte den negativa inställningen till spårväg.



Åbobor vill ha snabba förändringar


Förändringarna i trafiken i Åbo centrum är en del av arbetet med en ny generalplan. I förslagen som stadsplaneringen arbetar med finns förslag på fler gågator och gator som är anpassade för fotgängare. Åbo har som målsättning att vara en koldioxidneutral stad 2029 och trafikarrangemangen är en av punkterna för en mer miljövänlig stad.

En klar majoritet av paneldeltagarna svarade efter diskussionen att de stöder en snabb och omfattande förändring av gatubilden i Åbo.

Medborgarpanelerna diskuterade i tre timmar under ledning av en moderator. Diskussionerna genomfördes i början av maj som videomöten på grund av coronaepidemin.

Hela 90 procent av paneldeltagarna svarade efteråt att de gärna skulle delta i liknande processer också i framtiden.



Förespråkar nationella medborgarpaneler


Kimmo Grönlund har i fjorton år gjort olika typer av experiment med demokratiska samtal, men det här var första gången som studien görs i samarbete med en stad och som en del av stadsplaneringsarbetet.

– Jag kommer att föreslå att Åbo inrättar ett system med medborgarpaneler som skulle kunna vara verksamma över en längre tid, säger Grönlund.

Åbos stadsdirektör Minna Arve säger att medborgarpanelerna är ett bra komplement till den representativa demokratin. Hon lyfter också fram fördelen med att förfrågan om att delta i enkätundersökningen och medborgarpanelen skickades till slumpvis utvalda Åbobor.

– På det sättet kan vi få en mera representativ bild av stadsbornas åsikter.

Kimmo Grönlund lyfter fram att medborgarpaneler också kan stödja det nationella beslutsfattandet.

Han föreslår medborgarpaneler som kunde stödja riksdagens behandling av medborgarinitiativ.

– Vi har det fina systemet med medborgarinitiativ. Men efter att initiativet kommit till riksdagen finns det inte någon återkoppling till medborgarna. En medborgarpanel kunde diskutera och ge sina synpunkter på initiativet efter att det kommit till riksdagen.