|

DEBATT: Varning för finskregistrerade bilar

Österbotten är trots sina många förtjänster inte alltid är hemvist för vidsynthet och förmåga att skilja på stort och smått. Det återspeglas i synen på ”vattusvenskarna”, skriver Svenolof Karlsson. Zoom
Foto: Arkiv/Mats Ekman

Österbotten är trots sina många förtjänster inte alltid är hemvist för vidsynthet och förmåga att skilja på stort och smått. Det återspeglas i synen på ”vattusvenskarna”, skriver Svenolof Karlsson.

Den enda säkra slutsats man kan dra av att en bil har rikssvenska registerskyltar är att bilen är registrerad i Sverige (om nu inte någon fått för sig att olovligt skruva fast skyltar som tillhör en svenskregistrerad bil).
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Innan du fortsätter...

Tack vare våra prenumeranter kan vi fortsätta leverera kvalitativa lokalnyheter. Bli prenumerant du också!

1 månad för 1€ Fortsätt till artikeln
Det här är en argumenterande text. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.

Vill man varna för farliga utlänningar, som kan sprida smitta i Österbotten, är det dock snarare finskregistrerade bilar man ska se upp med. Under mina ganska många årliga resor mellan länderna brukat jag normalt hyra bil i på den finländska sidan, så som affärsresenär i allmänhet gör.

Så se upp med finskregistrerade bilar! Du vet aldrig vem som sitter bakom ratten.

Min gissning är att de som i dessa tider tar bilen från Sverige till Finland i allmänhet är väl medvetna om smittorisken och smittodebatten och i allmänhet tar ansvar för vad de gör. Men naturligtvis är alla individer olika, så strängt taget måste varje enskilt fall bedömas för sig.

100,0 procents garanti når vi aldrig, vare sig vi talar om svenskar eller finländare.
En annan synpunkt, baserat på ett liv ungefär lika fördelat mellan Finland och Sverige, är att Österbotten trots sina många förtjänster inte alltid är hemvist för vidsynthet och förmåga att skilja på stort och smått. Det återspeglas i synen på ”vattusvenskarna”.

Annons

"Det jag däremot förväntar mig är att bemötas som en människa med vilja att ta ansvar, tills jag – vilket Gud förbjude – bevisar motsatsen."

 
Det kan emellanåt bli lätt roande. Jag hör mig ibland beskriven som ”stockholmare”. Vilket direkt associerar till överfulla tunnelbanevagnar och trängsel vid krogdisken.

Men lämnar jag mitt hem är sannolikheten, i vilken riktning jag än går, stor att det första jag möter är ett vildsvin. Alternativt rådjur, hjortar, älgar, rävar, grävlingar.

I morse hade vi ett fasligt sjå att få ut en gäst som smet in genom altandörren, nämligen en ekorre. Vi bor mera ensligt här än varje invånare i staden Jakobstad.

Om Finland eller Sverige valt den bättre strategin för att hantera coronaviruset är en intressant fråga. Som alltid måste man försöka se till helhetsbilden, och helt säkert kan vi inte få ett bra svar på frågan förrän om något år, när vi har ett jämförbart facit för olika länder.

Kanske kan vi inte ens då göra en rättvis jämförelse, eftersom viruset knappast beter sig likadant överallt och samhällena i en mängd avseenden fungerar olika. Till detta kommer faktorn slumpen.

Det sista jag vill är att föra med mig smitta till Österbotten. Det jag däremot förväntar mig är att bemötas som en människa med vilja att ta ansvar, tills jag – vilket Gud förbjude – bevisar motsatsen.

Mest läst senaste veckan