|

Tukes: konsumenten bör vara uppmärksam vid köp av tygmasker och andningsskydd

Tygmasker skyddar inte användaren från virussmitta och får inte heller marknadsföras med påståenden om att de gör det. Zoom
Foto: Ari Sundberg/SPT

Tygmasker skyddar inte användaren från virussmitta och får inte heller marknadsföras med påståenden om att de gör det.

Tygmasker skyddar andra människor från användarens spott medan andningsskydd skyddar användaren från virussmitta.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Vid köp av tygmask

  • Kontrollera att bruksanvisningar på finska och svenska medföljer. Bruksanvisningarna ska följas för att användningen ska ha effekt.
  • Produktens användningsändamål, till exempel att minska spridningar av droppar i luften, ska framgå tydligt på förpackningen.
  • Produkten ska ha CE-märkning.
  • Kom ihåg att tygmasken inte skyddar användaren utan medmänniskorna.
  • Utförliga instruktioner finns på tukes.fi.
 


Syftet med tygmasker är att skydda andra människor från användarens spott och stänk, skriver Säkerhets- och kemikalieverket (Tukes) i ett pressmeddelande.

Tukes har fått många förfrågningar av konsumenter beträffande tygmasker som felaktigt marknadsförs som andningsskydd. Om en virussmittad person bär tygmask hindras spott och stänk från att spridas i miljön.

Tygmasker skyddar dock inte användaren själv från virussmitta och får inte heller marknadsföras med påståenden om att de gör det. Andningsskydd däremot skyddar också användaren från smitta.
Annons

– Vi har fått ungefär fyrtio anmälningar om masker. En del av anmälningarna gäller tygmasker som man utifrån försäljningspåståenden felaktigt kan tro att är ett officiellt andningsskydd. Det är viktigt att köparen vet vad han eller hon köper, säger överinspektör Asta Koivisto vid Tukes i pressmeddelandet.

– Ifall det utifrån produktens marknadsföringsmaterial är oklart, rekommenderar vi att man kontrollerar med produktens försäljare om det är fråga om tygmasker eller officiella andningsskydd.

Tukes rekommenderar också att köparen ger respons till försäljaren om han eller hon lägger märke till tvivelaktiga sätt att marknadsföra tygmaskerna. Det är försäljaren som ansvarar för produktens säkerhet.

Vid köp av andningsskydd

  • Kontrollera att bruksanvisningar på finska och svenska medföljer. Bruksanvisningarna ska följas för att användningen ska ha effekt.
  • Kontrollera att andningsskyddet är lämpligt för användningsändamålet och sluter tätt kring ansiktet.
  • Produkten ska ha CE-märkning och ett ID-nummer på fyra siffror för den anmälda myndighet som övervakar skyddets kvalitet.
  • Kontrollera att produkten har en EU-försäkran om överensstämmelse. Dokumentet kan ingå i bruksanvisningen eller så finns det en länk i bruksanvisningarna till en webbsida där dokumentet finns.
  • Utförliga instruktioner finns på tukes.fi.
 

Antimikrobiella masker kan orsaka hudsymptom

Konsumenter har också undrat om masker som behandlats med antimikrobiella ämnen är bättre än obehandlade. Antimikrobiella ämnen är kemikalier som dödar skadliga organismer.

– Det finns inga tillförlitliga testningsförfaranden med vilka man skulle kunna bevisa att antimikrobiella masker skyddar bättre än vanliga masker. En del av ämnena kan orsaka hudsymtom i ansiktet. De antimikrobiella ämnena kan också sköljas bort från masken under tvätt. Myndigheterna har inte testat dessa produkter, säger sektionschef Paula Haapasola vid Tukes.

Säkerheten hos de tygmasker och andningsskydd som säljs till konsumenter i Finland övervakas av Tukes. Social- och hälsovårdsministeriet ger handledning i användningen av tygmasker i enlighet med beredskapsplanen vid pandemi.

Tukes webbplats finns utförliga instruktioner om vad man ska tänka på när man köper tygmasker och andningsskydd.

Visa fler
Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.
|

FPA har betalat drygt 3 miljoner i dagpenning vid smittsam sjukdom – "Ser inte ut som att det värsta scenariot förverkligas"

Milla Kaitola, förmånschef vid FPA, säger att den sammanlagda kostnaden för förmånerna under epidemin troligen inte blir lika stor som man uppskattade i början av pandemin.
Foto: Emmi Korhonen/Lehtikuva

Milla Kaitola, förmånschef vid FPA, säger att den sammanlagda kostnaden för förmånerna under epidemin troligen inte blir lika stor som man uppskattade i början av pandemin.

Förra året betalde FPA ut cirka 325 000 euro i dagpenning vid smittsam sjukdom. I år uppgår beloppet för samma stöd till drygt 3 miljoner euro.

Vill du läsa hela artikeln?

Obegränsad tillgång till webbnyheter och e-tidningen.

1 månad för 1 €

Mest läst senaste veckan