På tisdag eftermiddag ordnas en digital solidaritetsmanifestation där finländare uppmanas stödja Black lives matter-rörelsen. Efter att polisen dödade en svart man i Minnesota i USA för en dryg vecka sedan har protesterna mot polisens övervåld mot svarta spridit sig över USA. Även på andra ställen i världen har man visat sin solidaritet för USA:s svarta och för antirasismsrörelsen.

Den digitala manifestationen som ordnas i Finland vill enligt anstiftarna se rättvisa och jämlikhet för svarta personer som blir förtryckta. På evenemangssidan på Facebook skriver manifestationens upphovspersoner att de kräver att myndigheter överallt "ser till att rättvisa för hatbrott skipas nu och i fortsättningen".

Manifestationen inleds på tisdag klockan 15. Deltagare uppmanas ladda upp ett foto och digitalt markera att de befinner sig vid USA:s ambassad i Helsingfors.

En fysisk manifestation kommer även att ordnas på onsdag i Helsingfors. Enligt information på sociala medier sker manifestationen klockan 17 vid Senatstorget. Upphovspersonerna betonar att det är en fredlig protest.