Hittills har Kosek fått in sammanlagt cirka 300 ansökningar i Karleby- och Perhoområdet. Ansökningstiden fortsätter fram till slutet av september, men under sommaren bör man beakta ändringarna i behandlingstiderna på grund av semestrarna.

– Under juni månad behandlar vi ansökningar i normalt takt, men i juli har både handläggare och beslutsfattare semester och därför kan det uppstå fördröjningar i behandlingstiderna, säger Kosek:s tf. verkställande direktör Pekka Pohjola, i ett pressmeddelande.

I augusti behandlas ansökningarna som normalt igen. Kosek vill påminna om att det är bra att noggrant läsa igenom anvisningarna på ansökningssidan, de uppdateras alltid vid behov. Behandlingen sker snabbare då alla nödvändiga uppgifter och bilagor finns med i ansökan. Många företagare har fått hjälp till exempel av sin bokföringsbyrå med att fylla i ansökan och bereda bilagor.

Arbets- och näringsministeriet har också uppdaterat ansökningsvillkoren.

– Förutsättningen för att beviljas coronastöd är att man är företagare på heltid, men enligt den senaste ändringen påverkar biinkomster inte berättigandet till stödet. Stöd beviljas även till företagare som uppfyller de allmänna förutsättningarna för stödet men som har sökt sig till lönearbete efter den 16 mars på grund av epidemin, säger Pekka Pohjola i pressmeddelandet.