Katri Kulmuni, Centerns ordförande och finansminister, kallade till presskonferens på fredagseftermiddagen.

– Jag har kommit till slutsatsen att jag inte kommer att fortsätta som minister. Jag fortsätter som Centerns ordförande, säger Kulmuni.

Kulmuni har varit i hetluften sedan i tisdags då Suomen Kuvalehti rapporterade att hon har fått konsulthjälp för att uppträda offentligt. Räkningen på omkring 50 000 euro betalades av två ministerier och enligt Yle föregicks köpet inte av ett offentligt upphandlingsförfarande.

På fredagen rapporterade Demokraatti att polisen utreder ärendet.


Centerns partistyrelse och riksdagsgrupp möts på söndagseftermiddagen i Helsingfors. Då ska Katri Kulmunis efterträdare utses.

Statsminister Sanna Marin och avgående finansminister Katri Kulmuni.



Statsminister Sanna Marin (SDP) säger i ett pressmeddelande på statsrådets webbplats att hon fick höra om Kulmunis beslut tidigare i dag.

– Jag stöder Katri Kulmuni i hennes beslut, som säkert var svårt att fatta. Jag uppskattar henne som människa och tackar för samarbetet hittills. Samarbetet med Centern fortsätter i regeringen, säger Marin.

Marin meddelar också att hon inte kommer att kommentera saken mera i det här skedet.


Också Li Andersson, undervisningsminister och ordförande för Vänsterförbundet, tackar Kulmuni för samarbetet.

– Ett respektabelt och ansvarsfullt beslut i en svår situation, där många skulle ha valt annorlunda, skriver Andersson på Twitter.


Maria Ohisalo, inrikesminister och ordförande för De gröna, är inne på samma linje.

– Det var säkerligen ett svårt beslut, skriver Ohisalo på Twitter.