Regeringen föreslår en ny, temporär epidemiersättning som ska betalas ut till de personer som får grundläggande utkomststöd i Finland.

Syftet med ersättningen är att stödja enskilda personer och familjer som har det mycket svårt ställt ekonomiskt, och för vilka coronarestriktionerna har orsakat extra kostnader. Exempelvis har restriktionerna lett till att skolbarn vistats hemma dagtid under våren, vilket kan ha orsakat bland annat extra matkostnader för barnfamiljer.


Enligt regeringens förslag ska stödet omfatta alla dem som lyft utkomststöd under coronaepidemin, såvitt de fortfarande är mottagare av grundläggande utkomststöd under hösten 2020.

Utöver epidemiersättningen föreslås även att lagen om utkomststöd temporärt ändras så att epidemiersättningen inte ska påverka möjligheten till utkomststöd.


Epidemiersättningens belopp är 75 euro i månaden per person och stödet behöver inte sökas separat. Förmånen betalas första gången i september och sista gången i december 2020.

Riksdagen behandlar regeringens proposition i september efter sitt sommaruppehåll. Lagarna ska enligt förslaget träda i kraft retroaktivt den 1 augusti 2020 och gälla till slutet av 2020.