|

Coronavåren påverkade finländarnas förhållande till naturen positivt

Fyra av fem finländare tycker att naturen är viktig eller väldigt viktig, uppger Miljöministeriet och Finlands miljöcentral. Zoom
Foto: Jeanette Östman/SPT

Fyra av fem finländare tycker att naturen är viktig eller väldigt viktig, uppger Miljöministeriet och Finlands miljöcentral.

Coronapandemins inverkan på förhållandet till naturen kommer starkast fram bland personer under 25 år, uppger Miljöministeriet och Finlands miljöcentral.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

En fjärdedel av finländarna upplever att deras förhållande till naturen har utvecklats i positiv bemärkelse under coronavåren. Det framkommer i en undersökning om finländarnas förhållande till naturen utförd av Miljöministeriet och Finlands miljöcentral.

Hela 57 procent av svarspersonerna uppger att de rört sig mer i naturen under våren. Coronapandemins inverkan på förhållandet till naturen kommer starkast fram bland personer under 25 år.

Speciellt studerande har tillbringat mer tid i nationalparker eller andra skydds- eller strövområden. Unga har också i högre grad börjat oroa sig över naturens tillstånd.

Få uppfattar förlusten av biologisk mångfald som det största hotet mot naturen. De största hoten ansågs vara klimatförändringen, nedskräpning, kemikalisering och miljögifter.

Annons

Barometer om finländarnas förhållande till naturen

  • Fyra av fem finländare tycker att naturen är viktig eller väldigt viktig.
  • 70 procent av svarspersonerna upplever att ren natur är en viktig del av finländarnas identitet.
  • Nästan en fjärdedel anser att naturen inte skyddas tillräckligt på det nationella planet.
  • 41 procent är oroade eller väldigt oroade över den finska naturens tillstånd, medan motsvarande tal är 71 procent när det gäller naturens tillstånd i ett globalt perspektiv.
  • Pensionärer är i genomsnitt lite mer oroade över naturens tillstånd än andra grupper.
 

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.
|

Nu skärps gränsövervakningen – karantänstvång och obligatoriska tester för coronaviruset

Familje- och omsorgsminister Krista Kiuru informerade om de nya kraven vid en presskonferens under måndagen.
Foto: LEHTIKUVA/Arttu Kokkonen

Familje- och omsorgsminister Krista Kiuru informerade om de nya kraven vid en presskonferens under måndagen.

Personer som reser in i Finland från så kallade högriskländer åläggs obligatorisk karantän. Obligatoriska coronatester blir också möjligt, det bekräftar Statsrådets vid en presskonferens under måndagskvällen.

Vill du läsa hela artikeln?

Obegränsad tillgång till webbnyheter och e-tidningen.

1 månad för 1 €

Mest läst senaste veckan