|

Döda delfiner i rekordtal på franska stränder

Varje år spolas tusentals delfiner upp längs Frankrikes Atlantkust efter att ha fastnat i fiskenät. Nu menar marinbiologer att beståndet är hotat. Zoom
Foto: Helene Peltie/AP/TT

Varje år spolas tusentals delfiner upp längs Frankrikes Atlantkust efter att ha fastnat i fiskenät. Nu menar marinbiologer att beståndet är hotat.

Tusentals döda delfiner spolas årligen upp längs franska stränder efter att ha fastnat i yrkesfiskares trålar.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Nu menar marinbiologer att delfinbeståndet utanför Frankrikes Atlantkust är hotat. Delfinerna som hittas har ofta frakturer, brutna fenor och djupa skärsår i skinnet orsakade av fiskenät. Vissa har också lemlästats efter att fiskare avlägsnat dem från näten.

– Antalet döda har nått nivåer som hotar delfinpopulationens överlevnad i Gascognebukten, säger marinbiologen Morgane Perri.

Under de senaste tre åren har fler än 1000 delfiner spolats upp under en fyramånadersperiod varje vinter.

Forskare tror att de som finns på stränderna bara representerar en bråkdel av det totala antalet som dör i fiskenät utanför Frankrikes kust. Det verkliga antalet uppskattas vara fem till tio gånger högre.

Annons
Delfiner har i årtionden fångats i fiskares nät utanför Västeuropa. Men marina forskare säger att ökningen under de senaste åren är ett resultat av skiftande fiskemetoder, och särskilt fiskefartygen som trålar i par.

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.
|

Över 100 döda och 4000 skadade i Beirut – "Vi står inför en verklig katastrof"

Explosionerna i Beirut i Libanon orsaklade stor förödelse.
Foto: Hassan Ammar/AP/TT

Explosionerna i Beirut i Libanon orsaklade stor förödelse.

Över 100 personer har dött efter explosionerna i Beirut och nära 4 000 personer uppges ha skadats. – Vi står inför en verklig katastrof, säger Libanons hälsominister Hamad Hasan. Antalet döda och skadade väntas fortsätta stiga då delar av staden ligger i ruiner.

Vill du läsa hela artikeln?

Obegränsad tillgång till webbnyheter och e-tidningen.

1 månad för 1 €

Mest läst senaste veckan