|

Tungt möte för Merkel och Macron

Frankrikes president Emmanuel Macron och Tysklands förbundskansler Angela Merkel höll ett toppmöte via webben den 18 maj. Nu möts de på riktigt i Berlin. Arkivfoto. Zoom
Foto: Kay Nietfeld/dpa/AP/TT

Frankrikes president Emmanuel Macron och Tysklands förbundskansler Angela Merkel höll ett toppmöte via webben den 18 maj. Nu möts de på riktigt i Berlin. Arkivfoto.

Hur ska EU-länderna förmås att bli enade om coronastöd och nästa långtidsbudget?
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Det ska EU-bjässarna Tyskland och Frankrike diskutera på måndagen när förbundskansler Angela Merkel tar emot president Emmanuel Macron på slottet Meseberg utanför Berlin.

Merkel och Tyskland tar över som ordförandeland i EU:s ministerråd från och med onsdag och väntas då lägga stor vikt vid att nå en snabb uppgörelse om budget och coronapengar.

Förhoppningen är att medlemsländernas stats- och regeringschefer kan komma överens vid sitt toppmöte i Bryssel den 17–18 juli. Om inte lär ledarna få skjuta på sina semesterplaner.

– Antingen så lyckas vi på första försöket eller så behöver vi ett till. Vi har inte råd att ta sommarlov före det. Europa behöver skyndsamt den här återhämtningsplanen, sade EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen till tyska tidningen Handelsblatt i lördags.

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.
|

USA köper upp hela lagret av coronaläkemedel – "Finns inget kvar för Europa"

En medicinflaska innehållande läkemedlet remdesivir kontrolleras vid en anläggning för läkemedelstillverkning i USA. Arkivbild.
Foto: Gilead Sciences/AP/TT

En medicinflaska innehållande läkemedlet remdesivir kontrolleras vid en anläggning för läkemedelstillverkning i USA. Arkivbild.

USA har gjort stora inköp av det antivirala läkemedlet remdesivir, som visats ha effekt i behandlingen av covid-19, rapporterar The Guardian.

Vill du läsa hela artikeln?

Obegränsad tillgång till webbnyheter och e-tidningen.

1 månad för 1 €

Mest läst senaste veckan